Drink hierbij een glas Riesling Kabinett of Spaetlese trocken
***NB: In het noorden van de Pfalz doen ze er vaak nog een gesnipperde prei door het kneedmengsel, terwijl in het zuidelijk deel van de Pfalz meestal erwten en/of bonen in zitten. De hoeveelheid vlees afgezet tegenover de rest van de ingredien moet ongeveer 2/3 zijn.
In plaats van vlees wordt er ook wel  eens braadworst verwerkt in het kneedmengsel, doch dat is niet zoals het hoort.
									
Recept
« Terug naar recepten
					
						Gevulde Varkenspens (Saumagen)
						PT255M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Gevulde Varkenspens (Saumagen)
Bij een van de vele bezoeken die we brachten aan wijnhuizen in Duitsland kregen wij voor de lunch een echte saumagen uit de Pfalz aangeboden. In de Pfalz beschouwen ze  het gerecht, dat bestaat uit een varkensmaag gevuld met vlees, aardappel, groente, uien, knoflook en kruiden als mooiste hoofdmaaltijd. Helmut  Kohl - een  oud -president van Duitsland - serveerde het diverse malen aan belangrijke buitenlandse gasten, o.a. de Clintons. Te doen gebruikelijk is om het te eten met zuurkool en aardappelpuree
            
            
					
									Recept van:
									Jan A van der  Hoeden
								
																
									Bereidingstijd:
									 255 min
								
								
									Personen:
									12 personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > Hoofdgerechten - Vlees
 
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Duitsland
								
																								
									Keuken:
									Europese
								
																								
									Bron:
									Het recept vanm evrouw Pfaffmann uit Walsheim is enigszins aangeopast
								
																								
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Gevulde Varkenspens (Saumagen) te bereiden
- Het kan geen kwaad om de varkensmaag nog eens goed te spoelen onder de koude water-kraan en voorts goed te drogen met keukenpapier. Bind met keukentouw de kleine openingen dicht en laat de grootste open.
 - Snijd de aardappels in blokjes van ongeveer 2 1/2 cm en kook ze gaar. Giet ze af en zet ze even weg.
 - Snijd de varkensbuik ook in blokjes van ongeveer 2 1/2 cm.
 - Voeg nu alle ingredienten - behalve de uien, knoflook en koriander - voor de vulling bij elkaar en kneed voorzichtig tot een min of meer homogene massa met de bouillon.
 - In een beetje olie worden uien en knoflook met de koriander eerst aangefruit tot ze zacht zijn geworden. Dan worden ze door het kneedmengsel verwerkt.
 - Vul de varkensmaag met het kneedmengsel en bind de maag dicht met het keukentouw. Let er op dat de maag niet wordt overvuld.
 - Leg de gevulde maag in de pan kokend water, welke al klaar stond en laat de gevulde varkensmaag hiering gedurende minstens 3 uren garen. Het is niet de bedoeling dat het water echt kookt. Het moet tegen het kookpunt aanzitten.
 - Vervolgens worden - na 10 minuten afkoelen uit het water - dikke (1 1/2 to 2 cm) plakken gesneden van de varkensmaag.
 - Deze plakken worden in ruim roomboter dan nog eens lekker bruin gebakken.
 - Leg de plakken saumagen op de voorverwarmde borden en dien op met zuurkool, aardappel-puree en gebruinde roomboter.
 
                    