KookJij

Gestolen Appeltaart

Gestolen Appeltaart
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie: veel kCal energie
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Hilda Huiskamp
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gestolen Appeltaart te bereiden

Voorbereiding: Oven voorverwarmen op 175 graden C.

Bereidingswijze:
Kneed bloem, bakpoeder, suiker, boter en het ei tot een soepel deeg (met de hand goed kneden in 10 min.).
Bekleed er een ingevette en met bakpapier beklede springvorm in, ook de zijkanten met bakpapier bekleden. Schil dan de appels en snijd ze in 8 parten. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm. De hele vorm moet goed gevuld zijn. Roer (met een vork of garde) dan het puddingpoeder in een kom met de suiker, vanille(suiker) en 150 ml. van de slagroom (=1,5 dl.). (Let op dat de klontjes weg zijn). Moet een romig geheel zijn.
Kook de rest van de slagroom (goed door roeren tijdens het koken) en roer van het vuur af de puddingmix door de slagroom.
Zet de pan weer terug op een laag vuur en breng het al roerend aan de kook.
Schep dan de pudding over de appels in de vorm. Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in ca. 70 min. gaar en goudbruin. Let op: op tijd een stuk alufolie of bakpapier over de taart leggen als de bovenkant al wat bruin is. Dan de laatste 2 minuten van de baktijd de folie er weer af halen. Laat de taart nog even in de iets geopende oven staat, zo'n 5 min.
Druk eventueel een houten lepel tussen de deur zodat de oven iets open staat en laat de taart in de springvorm zitten tot hij afgekoeld is. Open dan pas de springvorm.
De taart is het allerlekkerst als je hem na het afkoelen nog een aantal uren in de koelkast laat opstijven!! Dit is ook beslist nodig om hem lekker te laten opstijven.

Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)

Ik heb Anna beloofd dit recept nog op de site te zetten, en ik ben een mens van afspraken nakomen. Bij deze :-)
Het is een appeltaart die ik tot vorige week nog nooit heb gegeten en zó lekker is dat ik jullie het niet wil onthouden! Eerlijk is eerlijk, ik heb het "gestolen appeltaart" genoemd omdat het van een prijswinnares komt uit mijn omgeving. Hilda Huiskamp uit Neede won hiermee al een prijs in 2006 via de omroep Gelderland: een reis naar Amerika. Het is me een raadsel dat ik/wij nu pas dit recept hebben 'ontdekt', want het is een super lekkere appeltaart!
Mijn "oogappeltje" van elf jaar en ik hebben deze taart afgelopen weekend gebakken en het is écht de lekkerste appeltaart die ik ooit heb gegeten!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Eerlijk is eerlijk, Everdien, jouw appeltaart is nagenoeg hetzelfde als jouw mede-prijswinnares Hilda Huiskamp.
Vandaar deze melding en plaatsing van de foto.
Leuk hoe recepten via via verspreid worden!
Groetjes,
Anna
KookJij.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Dan moet dit wel een héél bijzonder lekkere appeltaart zijn, Everdien! Als 2 dames hier al een eerste prijs mee gewonnen hebben dan zal ik deze binnenkort ook zeker eens gaan maken! Heb je dat artikel met foto toevallig nog? Dan zal ik deze eveneens vermelden bij dit recept, uiteraard met jouw naam als oorspronkelijke bron vermelding.
Groetjes,
Anna
KookJij
everdien van raaij

everdien van raaij zegt:
Was mijn appeltaart recept kwijt , dacht laat ik eens zoeken op internet, omdat ik met dit recept in 1995 een prijs gewonnen heb met de lekkerste appeltaart van nl. Ik stond met foto en taart in de vriendin, dus dat ik het recept letterlijk overgenomen terugvind, is het dus echt een gestolen recept.
Riet Groeneveld

Riet Groeneveld zegt:
Hallo Joke, dat was ook mijn probleem dat de taart zó inzakte. Heel jammer hij is juist zó lekker. Moet je voor jouw recept de zelfde afmeting van het bakblik gebruiken? 28cm is best groot!!
Hoor het nog wel weer van je.
Bedankt Riet.
grietje56

grietje56 zegt:
Nóg een p.s.: ik gebruik bij de verwerking van de appels zo'n appelsnijder die de appel in 8 parten verdeeld en waarvan het klokhuis in het midden gelijk wordt gescheiden. (Te koop o.a. bij de Hema);)
grietje56

grietje56 zegt:
Hallo Riet,
Goed dat je me eraan herinnert! Hij is vorige week zeker gelukt. Let op: Ik heb een springvorm van 28 cm. doorsnee, heb (op twee appels na) 2 kilo jonagold gebruikt en de appels vanaf de buitenrand van de vorm 'rechtop' in het deeg gezet. Daarop heb ik 2! pakjes vanille pudding (niet helemaal) gebruikt.
Wat ECHT belangrijk is (tegen het inzakken van de appeltaart), is dat je de pudding langzaam en voorzichtig TUSSEN de appels door laat vloeien! Wanneer je de pudding 'stort' zakt deze in de oven na en 'verzakt' het als het afkoelt. Waar je ook aandacht aan moet besteden is het afkoelen in de oven: pollepel tussen de ovendeur (als je geen tussen stand hebt) en pas als de taart goed afgekoeld is, in de koelkast "na stijven".
Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen? Laat het me maar weten!
P.s. ik heb van de twee overgebleven appels en vanillepudding kleine taartjes gemaakt in een souflebakje met bladerdeeg....ook weer een nieuwe 'uitvinding'! Met bladerdeeg is hij ook héérlijk :D

Groetjes en succes,

Grietje (Joke) ;)
Riet Groeneveld

Riet Groeneveld zegt:
Hoi grietje 56 is dat jouw aanspreek code?? is de taart van de laatste keer nog gelukt??tot de volgende keer....trouwens he nog een recept van een amandeltaart??:D:p
Riet Groeneveld

Riet Groeneveld zegt:
Dat zal heel fijn zijn, we blijven leren toch,,,tot horens.🍰
grietje56

grietje56 zegt:
Graag gedaan Riet. Ik maak 'm volgende week donderdag weer en laat je mijn bevindingen weten, oké (met de exacte aantallen van ingredienten die ik heb gebruikt)? Wellicht kan ik jou en anderen er weer mee helpen? :)
Riet Groeneveld

Riet Groeneveld zegt:
Heel hartelijk dank voor je snelle reactie, ik ga dit zeker proberen.
Gr. Riet.
grietje56

grietje56 zegt:
Hallo Riet, de taart is idd van oorsprong van Hilde Huisman die het op smulweb heeft gezet. Omdat ik het zó lekker vond heb ik het "gestolen" appeltaart genoemd.
Wat betreft het inzakken van de taart: omdat de vanille pudding met slagroom wordt bereid en tijdens het koken constant geroerd/geklopt wordt, wordt deze relatief luchtig. Ik had er ook 'last' van maar heb later iets meer appels gebruikt in de taart en schijfjes appel gegarneerd op de taart in de vorm van een 'bloem'. Je kunt dus twee dingen doen: meer appels of meer pudding?
Wat ook kan helpen is de taart in de oven af laten koelen (oven iets open) en wanneer hij lauw is in de koeling. Dan is het temperatuurverschil niet ineens zo 'heftig'.
Het inzakken blijft altijd wel 'een beetje' maar wanneer hij echt helemaal 'inploft' moet je even experimenteren met de ingredienten.
Inmiddels heb ik de taart ook al gemaakt met de rum-rozijnen variant, maar ik ga echt voor de vanille! :D
Ik hoop dat ik je heb geholpen met het antwoord?
Groetjes, Joke.
Riet Groeneveld

Riet Groeneveld zegt:
Hallo Allemaal,
Ik dacht dat het de taart van Hilda Huisman was?? De lekkerste bestaat niet, appeltaart. Ik heb het recept van Smulweb gehaald. Kan iemand mij vertellen hoe het kan dat de taart met de pudding zó inzakt in het midden. gr. Riet.
Riet Groeneveld

Riet Groeneveld zegt:
Hallo Joke, ik heb jouw taart nu twee keer gemaakt, het ziet er heel goed uit als hij uit de oven komt, daarna zakt hij heel erg in. Nu is mijn vraag hoe kan ik dit voorkomen?? Hartelijke groet, Riet.
gea

gea zegt:
Bedankt!!!!:)
grietje56

grietje56 zegt:
Hallo Gea,
Vanaf de buitenrand van de taartvorm naar het midden werken. Zelf heb ik gemerkt dat voor de 28 cm vorm 5 grote goudrenetten net iets te weinig is, ik gebruik er nu ca. 7 voor (min. 1 1/2 kg.) Wanneer je een taartvorm/springvorm hebt van 24 cm. is het aantal appels wel voldoende.
Succes, gr. Joke.:D