KookJij

Recept voor Gerecht van aubergine met ei uit Perzie. (Kuku Bademjan)

Het lijkt niet erg op een omelet, het lijkt meer op een puree van aubergine met ei en dat is het dan ook eigenlijk. Het is een gerecht uit Perzie - Azerbeidjan - Turkije. Letterlijk vertaald eirgerecht zoals bv een frittata (kuku) met aubergine (bademjan).
Recept van:
Bereidingstijd: 170 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
  2. > Hapjes - Warm
  3. > Hapjes - Koud
  4. > Snacks - Warm
  5. > Snacks - Koud
Waardering:
Herkomst: Iran
Keuken: Midden Oosten
Bron: Kennissen uit Libanon
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Snij de aubergines in blokjes van ongeveer 1 cm groot
  2. Stort ze in een vergiet en strooi er zout over. Laat dat 1 uurtje staan.
  3. Spoel dan de blokjes goed af met stromend water laat ze uitlekken en droog ze na.
  4. Verhit 4 eetlepels olijfolie in de pan met dikke bodem en bruneer de blokjes aubergine daarin al roerende gedurende 4 - 5 minuten. Laat ze vervolgens op keukenpapier uitdruipen.
  5. Verhit in dezelfde pan in 2 eetlepels olie de uien, de knoflook, zout en kunyit en voeg dan de uitgedropen blokjes aubergine toe en gaar die.
  6. Stamp de inhoud van de pan - in de pan - met een aardappelstamper tot een grove puree en zet apart om af te koelen.
  7. Doe de losgeklopte eieren in een grote kom en voeg de maizena en de aubergine puree toe en mix het geheel tot een homogene massa.
  8. Verhit dan weer 4 eetlepels olie in de grote koekenpan en "bak" daarin het aubergine - eiermengsel op laag vuur met gesloten deksel. Doe dit 15 tot 20 minuten.
  9. Verdeel de "koek" in 6 stukken en draai die om. Voeg meer olie toe als nodig. Doe het deksel er op en laat weer 15 minuten bakken.                                                                                                                                                                                      (Je kunt de "koek" ook in de oven garen: Doe het eier-auberginemengsel in een goed ingesmeerde ovenschaal in de oven die op 175 graden Celsius staat en laat het geheel gedurende 50 muten garen op de onderste plaats).
  10. Bestrooi de stukken eierkoek dan met sumac en/of za' atar.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Het "uitzouten" - spoelen - drogen van de aubergines duurt 80 minuten. De rest neemt ongeveer 1/2 uur in beslag.
***
Drink hierbij thee, rosé wijn of een witte wijn

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst