Recept
« Terug naar recepten
Gekarameliseerde vijgen met truffeldressing
PT45M
Gekarameliseerde vijgen met truffeldressing
Een heerlijk gekarameliseerde vijgen met truffeldressing recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
14 personen
Categorieën:
- > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gekarameliseerde vijgen met truffeldressing te bereiden
Voor 42 kletskoppen: Boter met 200 gram bruine basterdsuiker zacht roeren. Gezeefde bloem, 0,5 theelepeltje kaneel en een snufje zout er doorroeren. Amandelschaafsel grof hakken en er doormengen.
Van dit mengsel kleine balletjes vormen met twee theelepeltjes en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Zorg dat ze ca. 6 cm. van elkaar liggen. In de oven op ca. 180 graden in 6 à 8 minuten bruin bakken.
Plaat uit de oven halen, iets laten afkoelen en voorzichtig met een paletmes van de bakplaat halen en vlak leggen.
Snij een klein stukje van de onderkant van de vijgen zodat ze rechtop blijven staan. Snij ze kruislings vanboven in, zorg dat ze een beetje openstaan. Zet ze op een ovenplaat en strooi er bruine basterd suiker over. Laat ze in de oven karameliseren.
Klop de slagroom stijf en voeg er op het laatst een paar theelepeltjes suiker bij.
Presentatie
Zet borden klaar.
Leg in het midden van het bord twee kletskoppen naast elkaar. Op de één de vijg leggen en op de andere een bolletje pistache ijs knijpen en daarop weer een kletskop leggen. Slagroom toef op de kletskop spuiten, amandelschaafsel erover strooien en truffeldressing over de vijg en de spiegel van het bord druppelen en serveren.
Van dit mengsel kleine balletjes vormen met twee theelepeltjes en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Zorg dat ze ca. 6 cm. van elkaar liggen. In de oven op ca. 180 graden in 6 à 8 minuten bruin bakken.
Plaat uit de oven halen, iets laten afkoelen en voorzichtig met een paletmes van de bakplaat halen en vlak leggen.
Snij een klein stukje van de onderkant van de vijgen zodat ze rechtop blijven staan. Snij ze kruislings vanboven in, zorg dat ze een beetje openstaan. Zet ze op een ovenplaat en strooi er bruine basterd suiker over. Laat ze in de oven karameliseren.
Klop de slagroom stijf en voeg er op het laatst een paar theelepeltjes suiker bij.
Presentatie
Zet borden klaar.
Leg in het midden van het bord twee kletskoppen naast elkaar. Op de één de vijg leggen en op de andere een bolletje pistache ijs knijpen en daarop weer een kletskop leggen. Slagroom toef op de kletskop spuiten, amandelschaafsel erover strooien en truffeldressing over de vijg en de spiegel van het bord druppelen en serveren.
Carla van Lieshout zegt: