KookJij

Recept voor Gehaktballen in Stout met puree

Een heerlijk gehaktballen in stout met puree recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een mengkom. Schep er wat graanmosterd bij en voeg een scheutje Engelse saus (worcestersaus) toe.

    Druppel er tabasco bij, en breek er een ei in. Meng zorgvuldig, proef en voeg eventueel nog wat tabasco toe. Rasp er flink wat muskaatnoot bij.

    Strooi er een deel van het paneermeel onder, meng en voeg eventueel nog wat toe; het gehaktmengsel moet vast genoeg zijn om er ballen van te rollen.

    Rol gehaktballen van 4 tot 5 centimeter dik.

    Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Bak de gehaktballen tot ze een goudbruin korstje hebben. In de kern hoeven ze nog niet gaar te zijn.

    Pel de uien en snipper ze grof.

    Schep de ballen uit de pot en zet ze even opzij.

    Bak de uisnippers in dezelfde pan, laat ze een paar minuten kleuren en karamelliseren.

    Strooi een laagje bloem over de uien, roer en laat de bloem kort meebakken.

    Giet er de stout bij en roer. Voeg de Luikse stroop toe, de mosterd, de kruidnagels, de takjes tijm en de laurierblaadjes. Kruid met peper en zout.

    Leg de gehaktballen terug in de saus. Zet het deksel op een kiertje (zo dikt de saus gemakkelijker) en laat zo'n 30 minuten pruttelen, op een zacht vuur.

    Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Giet ze af en plet ze met een scheutje melk, een klontje boter en een eierdooier tot puree. Kruid met een snuif zout en nootmuskaat.

    Spoel de veldsla. Meng de mayonaise met een scheut natuurazijn, en roer er de veldsla voorzichtig onder. Kruid met versgemalen peper en wat zout.

    Voeg nog een scheutje natuurazijn bij de gehaktballen.

    Zet de pan, de puree en de sla op tafel, en laat iedereen zichzelf bedienen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst