KookJij

Garnalen en Inktvis met Zwarte Rijst

Zwarte of donker paarse rijst is een ongeslepen rijst. Het is dus een volle rijst en het zwarte vliesje is niet verwijderd. Zwarte rijst groeit o.a in Thailand, China, Indonesie, Brazilie, Camargue. Zoals gezegd is de rijst volkoren en dus ook vezelrijker dan geslepen witte rijst. Er zitten ook meer vitamines in (b1 - B2 - B3 - B6 - E). Is ook rijk aan anti-oxidanten (rijker zelfs dan de bekende blauwe bessen) en dus ook anti tumoren. De rijst is vanzelfsprekend ook steviger van structuur en voedzamer. Het heeft een nootachtige smaak. Het gaar koken duurt langer (± 50 minuten) en je hebt meer water nodig dan bij witte rijst : op 1 kop zwarte rijst 2 koppen water, terwijl dezelfde hoeveelheid witte rijst slechts 1½ kop nodig heeft. Behalve de droog kokende soort kennen we ook nog de zwarte kleefrijst.
Recept van:
Bereidingstijd: 80 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Brazilie
Keuken: Amerikaanse
Bron: Familie uit Brazilie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Garnalen en Inktvis met Zwarte Rijst te bereiden

  1. Zet eerst de rijst op met het water en laat de rijst in ongeveer 45 minuten gaar koken.
  2. Haal pan van het vuur, woel de rijst los, dek de pan af met een keukendoek en doe het deksel op de pan en zet eventjes weg.
  3. Fruit in de diepe pan met dikke bodem de uien en knoflook in de roomboter en als de uitjes glazig zijn geworden de rijst er door roeren en wegzetten.
  4. In een anti-aanbak pan in de helft van de olie en met de helft van de rozemarijn de garnalen aanfruiten tot ze roze zijn. Zet de garnalen warm weg op een bord.
  5. Dan in de rerst van olie en met de rest van de rozemarijn de inktvis geduren 1 - 2 minuten aanfruiten (niet te lang, want worden ze taai). Doe ook de inktvis op een bord en zet apart.
  6. Zet de pan weer op het vuur en giet de wijn er in en schraap de bodem goed schoon en laat iets inkoken.
  7. Roer de wijnsaus door de rijst. Verdeel de rijst over de borden en verdeel de garnalen en de inktvis over de porties en serveer direct uit.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink hierbij de gebruikte droge rosé wijn

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst