KookJij

Flapjacks: gezonde versie zonder boter en suiker

Nooit eerder geweten dat deze haverkoekjes zo'n leuke naam hadden. Tot ik ze een keertje gemaakt had en mee naar het werk nam als gezond tussendoortje. Mijn collega's willen altijd wel een hapje meepikken en eentje zei enthousiast: O heb je flapjacks gemaakt!?!? Ik ben me er toen eens in gaan verdiepen en kwam er al snel achter dat de originele flapjacks vol boter en suiker zitten en dat wilde ik met mijn 'gezonde' tussendoortje dus juist niet gebruiken. Mijn gezonde versie van deze flapjacks zijn dus zonder boter en suiker, maar met fruit en noten (of wat je er zelf eventueel nog aan toe wilt voegen). Om de boel bij elkaar te houden gebruik ik fijngemaakte bananen en als je niet bang van zoet bent kun je daar eventueel nog een scheutje ahornsiroop, honing of suikerrietstroop aan toevoegen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Snacks - Koud
  2. > Taarten, gebak & ijs - Koeken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Engeland
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Flapjacks: gezonde versie zonder boter en suiker te bereiden

  1. Schil de bananen en maak ze fijn in de blender (of prak ze fijn).
  2. Doe de havervlokken in een kom en voeg de bananenbrij, gedroogd fruit, gehakte noten, kokos en het zout toe, en meng alles goed door elkaar tot een smeuïg geheel.
  3. Leg een stuk bakpapier op een bakblik en doe de brij hierop. Smeer het uit tot ongeveer 1 ½ cm dikte.
  4. Bak dit 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (let op: de baktijd is een indicatie want elke oven is verschillend).
  5. Af laten koelen en in stukken snijden (het beste snij je de koek in stukken als die nog niet helemaal afgekoeld is.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Met het gedroogd fruit, kokos en noten kun je zoveel variëren als je zelf wilt, denk hierbij aan; dadels, abrikozen, rozijnen, cranberry's, chocola, hazelnoten, cashewnoten, pinda's enz. Ook kun je meer vers fruit gebruiken. Zorg dat de massa goed smeuïg blijft maar niet te nat wordt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst