KookJij

Coq au Vin (Versie Jan A.)

Een heerlijk coq au vin (versie jan a.) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Aangepast familie recept
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Coq au Vin (Versie Jan A.) te bereiden

*Doe de bouillon,wijn,laurier blaadjes,takje thijm,takje rozemarijn,1 bosje peterselie,tomatenconcentraat en 2 gekneusde teentjes knoflook in een pan.Breng aan de kook en laat de vloeistof voor de helft inkoken.Zeef en gooi de kruiden weg.Laat de champignons met de porcini dan 5 minuten in de wijn meekoken en voeg het weekwater van de porcini bij de wijnmix.Haal de champignons en porcini er uit en zet die apart evenals de wijnmix.
*In een anti-aanbak pannetje de rijstolie verhitten en hierin de spekblokjes uitbakken.Zodra het spek begint te kleuren sjalotten en zilveruitjes er bij doen en aanfruiten.Houd apart.
*Dan in een grote pan met dikke bodem 3 eetlepels roomboter smelten en hierin de kippedijen goudbruin aanbakken.Afzuigapparatuur af zetten.Cognac
verwarmen en aansteken en die over de kip gieten van het vuur af.
*Zodra de vlammetjes zijn gedoofd,de pan weer op het vuur zetten en de afzuigapparatuur weer aan zetten.Dan doen we de wijnmix bij de kippedijen en de uien met de vetten.De rest van de knoflook gaat er bij evenals een takje rozemarijn en thijm.We brengen de inhoud van de pan aan de kook en doen het deksel er op en zetten het vuur lager.
*Na 30 minuten zetten we het deksel schuin op de pan en laten de inhoud nog eens 15 minuten doorsudderen en eventueel leggen we de dijen om.Na die 15 minuten doen we de paddestoelen-mix er bij en laten nog eens 5 minuten doorsudderen.
*Ondertussen hebben we de 2 over gebleven eetlepels roomboter gemengd met de eetlepel bloem.
*We halen nu alles uit de wijnmix en doen dat op een grote schotel,die in de oven wordt warm gehouden op 80 graden Celsius.
*Vlokje voor vlokje werken we de boter-bloem (roux)door de wijnmassa en blijven roeren tot het indikt en gaat glanzen en storten vervolgens de saus in een sauskom.We bestrooien de kip met de fijn gehakte blaadjes van het 2-de bosje peterselie

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

OPDIENEN met rijst of purée en bijpassende groentes uit het seizoen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Marry1,
Porcini is de Italiaanse benaming voor een paddenstoelen-soort,behorend tot de boleten (Boletus Edulis).In netjes Nederlands het : eekhoorntjesbrood.
Het wordt meestal gebruikt in de gedroogde vorm om smaak en aroma's toe te voegen aan het gerecht.Vandaar dat het in een beetje warm water wordt geweekt.Het weekwater wordt dan ook gebruikt.
Met vr.gr.Jan A.:?
marry1

marry1 zegt:
vraagje aan Jan,
Wat is Porcini.???