KookJij

Borstplaat

Dit is een typisch Sinterklaas recept, erg lekker om zelf op te eten maar ook om uit te delen!
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: onbekend
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Borstplaat te bereiden

Suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker te koken zetten. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snij kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

gerda

gerda zegt:
Leuk nostalgisch!
Marco

Marco zegt:
Misschien is het handiger voortaan ook de temperatuur erbij te zetten?

Er zijn al prima thermometers die hoog genoeg gaan, voor weinig geld.

Dan heb je in ieder geval meer zekerheid ipv alles te moeten schatten.
Francis Blake

Francis Blake zegt:
Even een makkelijke.
500 gr poedersuiker
100 cc slagroom

deze twee vermengen.
langzaam verwarmen en gedurende enige minuten tegen de kook (tussen 3 en 5)aanhouden.
Belangrijk mag niet koken.
Voor het uitgieten gebruik ik zelf altijd de minibakvormen voor muffins die je bij de Xenos kunt kopen. Hoef je alleen wat vochtig maken en omkeren. Dan wanneer je ze nodig hebt gebruiken. Hard laten worden en afkoelen.
Dan voorzichtig lossen.

smiley

smiley zegt:
Er staat geen suiker temperatuur bij....:?
Francis Blake

Francis Blake zegt:
Een simpele manier.
Neem 1 deel slagroom bv 100cc. 5 delen gewone poedersuiker. Zet de slagroom op een zacht vuur. Doe in 4 of 5 delen de poedersuiker er door. Na elk nieuw portie poedersuiker weer goed doorroeren en de suiker laten oplossen.
Als alles er door is het mengsel ongeveer 3 a 4 minuten tegen de kook aan houden onder voortdurend zachtjes roeren. Persoonlijk giet ik ze altijd uit in de mini muffinvormen van de xenos. Die kunnen de hitte hebben en dan zijn ze ook goed te lossen.
Een uurtje koud laten worden en uit de vorm halen. De vormen kan je na even omspoelen met handwarm water weer gebruiken. Wel even het overtollige water eruit kloppen. Je kan de borstplaat ook verschillende kleuren geven. Of vermengen met wat mokka of cacao.

Smul lekker.
rosiee♥

rosiee♥ zegt:
Echt super goed gelukt en heel erg lekker! Maar hoe word die hard? Nog tips?
ester

ester zegt:
O zo lekker:p
scholman

scholman zegt:
Lekker.
Frank

Frank zegt:
Mijn moeder gebruikte vroeger voor het borstplaat maken poedersuiker. Het zou goed kunnen dat hierdoor de substantie zachter/smeuïger wordt. Ik zal het binnenkort proberen, heb net een matje gescoord:)
eljo

eljo zegt:
De zachte borstplaat met een iets hardere buitenzijde is gecandeerd. Hierdoor verleng je de houdbaarheid. Voor leuke artikelen kijk op www.eljobv.nl
Lisanne

Lisanne zegt:
Wij gaan het morgen maken met sinterklaas, dus ben benieuwd of het lukt:D:)
Lieve

Lieve zegt:
Bij mij wou de borstplaat niet hard worden!:(:?
Niels

Niels zegt:
Borstplaat maak je voor een groot deel op gevoel. Dat gevoel moet bij mij elke sinterklaas weer terugkomen, en dat doe ik door de verschillende vormpjes met tussenpozen te vullen! En alles wat mislukt is, doe ik bij elkaar en verwarm ik nog een keer.
Ik heb gisteren weer uitgevonden, dat je echt moet blijven roeren, volgens mij maak je alle beginnende kristalletjes dan stuk, en zo krijg je heel veel kleine kristalletjes in de borstplaat, en dat is juist zo lekker.
Dus: als het een minuut of vijf gekookt heeft, haal je het van het gas, dan blijf je roeren totdat je langs de kant voelt dat het wat taaier wordt, op een gegeven moment voel je op de bodem ook wat "geschraap" van kristalletjes. Zodra je dat voelt is het nog een keer heel hard roeren (zonder luchtbellen), en dan uitgieten. Blijft het te zacht (na 2 uur nog niet hard)? Dan alles bij elkaar, drie eetlepels water erbij, weer verwarmen, en iets langer doorgaan met het roeren, totdat het "echt" over de bodem schraapt. Succes en geniet ervan!
olivier duijvesteijn

olivier duijvesteijn zegt:
Je koopt wel eens van die heerlijke borstplaat die van binnen nog wat romig is en van buiten wat harder hoe krijg je dat voor elkaar?
Evelyn Verheij

Evelyn Verheij zegt:
Bij mij blijft het ook zacht en korrelig van de suiker, de smaak is wel goed,mijn blinde oma kon vroeger heel goed borstplaat maken,blijkbaar is het een gave..:)