KookJij

Bacalao al horno Spaans/Portugese kabeljauwschotel

Een lekkere ovenschotel met kabeljauw, aardappelschijfjes, paprika's en uien.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 2 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Spanje
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bacalao al horno Spaans/Portugese kabeljauwschotel te bereiden

  1. Verhit de olie in een grote pan. Bak hierin de aardappelschijfjes gaar en lichtbruin. Haal ze uit de pan en verdeel ze over de bodem van de ovenschaal.
  2. Bak in het overgebleven vet de reepjes paprika plm. 3 tot 4 minuten. Haal ze uit de pan.
  3. Bak in het verder overgebleven vet de uien en de knoflook zacht en glazig. Bak het laurierblaadje even mee. Voeg de oregano en de paprikapoeder hieraan toe. Blus af met de witte wijn en laat de uien even sudderen.
  4. Haal de uien uit de pan.
  5. Kruid de kabeljauw met peper en zout en haal ze aan alle zijden door bloem.
  6. Voeg nog wat olie toe in de pan en bak de kabeljauw snel rondom bruin.
  7. Leg de stukken kabeljauw op de aardappelplakjes.
  8. Verwijder het laurierblaadje. Meng de uien en de paprika door elkaar. Proef of het genoeg gekruid is. Verdeel dit over de kabeljauw.
  9. Zet de ovenschotel nog plm. 15 tot 20 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven tot de kabeljauw gaar en sappig is.

Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)

Binnen de traditie van het katholicisme in Spanje begint de zg. 'Cuaresma' na de periode van Carnaval en loopt 40 dagen door tot Goede Vrijdag. In die periode wordt dan geen vlees gegeten. Tegenwoordig wordt dat echter beperkt tot alleen Goede Vrijdag. Maar ondertussen bestaan er in Spanje daardoor vele visrecepten, die van oudsher in die periode werden gegeten, vooral met kabeljauw.
Dit verhaaltje kwam ik tegen bij een kabeljauwrecept Bacalhua al horno. Verder gekeken op internet of er meer van dit soort recepten bestaan. Kwam ik een lekker recept tegen op You Tube.
(https://www.youtube.com/watch?v=Ip5orCSx_24) Ik kon helaas niet alles niet verstaan maar aan de hand van de handelingen heb ik dit recept verder zelf bedacht. Het was heerlijk.
Ik denk dat in Portugal voor dit gerecht de gedroogde stokvis gebruikt wordt. De stokvis ligt in elke supermarkt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst