KookJij

Asperges met Maltese saus en gepocheerd ei

Een heerlijk asperges met maltese saus en gepocheerd ei recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vegetarisch
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Vitaya, 'koken met Guy'
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Asperges met Maltese saus en gepocheerd ei te bereiden

1. Schil de asperges, snijd de harde bodemstukken weg en bind elk bot samen met een touwtje.
Kook ze 7 à 8 min. in flink gezouten kokend water tot ze gaar zijn (afhankelijk van de soort en de dikte). Haal de bussels uit het water en laat ze schrikken onder de koude kraan. Zo stop je het gaarproces. Houd het warme water bij om de asperges voor het opdienen op te warmen (niet meer laten koken).
2. Breng in een diepe kookpot water met veel azijn aan de kook. Pocheer de eieren (best per twee) 3 minuten in het bijna kokend azijnwater tot het ei zachtgekookt is. (zie: gepocheerde eieren, het hoe en waarom). Koel in een gezouten ijsbad. Dit laatste neemt de zure azijnsmaak weg. Houd het warme water bij om ook de eieren op te warmen voor het opdienen (niet meer laten koken).
3. Schil met een dunschiller de reepjes zeste van de sinaasappel en snijd ze in fijne julienne. Kook de reepjes in koud water, giet af en spoel onder koud water. Doe dit twee of zelfs driemaal. Het koken neemt de bitterheid van de zeste weg. Giet het water af en hou de zeste bij. Pers de sinaasappel.
4. Meng met een garde de eierdooier met het sinaasappelsap, nootmuskaat naar smaak, zure room en een beetje zout. Als het mengsel té zuur is, voeg je er een snuifje witte suiker aan toe. Klop dit mengsel nu op een laag vuur. Blijf flink kloppen tot een schuimig geheel. Niet té veel!
5. Neem van het vuur weg en voeg er de klompjes hoeveboter al roerend met een garde aan toe tot de boter alles heeft opgenomen.
6. Serveer op een lang bord: de asperges, de beide eieren op de voeten van de asperges, de zeste op de eieren en de Maltese saus er rijkelijk overheen. Aan de zijkant de gekookte aardappeltjes.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Guy is een rustige 'top'-chef met een heldere presentatie. Ik volg zowat elke uitzending van 'koken met Guy'. Uiteraard zijn er wel typische restaurant recepten bij. Niet voor 'thuis' te maken, omwille van het vele werk en de vele ingrediënten of bouillons en fonds die thuis niet te verwezenlijken zijn. Maar af en toe lukt het wel. En dan krijg je een 'topgerecht' ook.Dit is er zo een.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst