KookJij

Appelcharlottes (mini) met karamelsaus

Een heerlijk appelcharlottes (mini) met karamelsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Groot Kookboek : Droomdesserten
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Appelcharlottes (mini) met karamelsaus te bereiden

Oven op 190/195 °C.
De vormpjes goed invetten.
De sneetjes brood ontkorsten. Uit 2 sneetjes rozijnenbrood één rondje uitsteken. Doe dit helemaal bovenaan of onderaan zodat je nog een flink stuk brood overhoudt. Leg de rondjes even weg (wat je overhoudt niet wegdoen).
De andere sneetjes overdwars doormidden snijden en elke helft weer overdwars doormidden, zodat je uit elk sneetje 4 repen overhoudt. Snijd nu uit de 2 eerste sneetjes ook een reep ± even groot als de andere. Als het goed is, heb je nu 18 repen.
Druk nu de rondjes en repen met je handpalm een beetje platter. Beboter rondjes en reepjes aan één kant.
Leg in elke vorm een rondje op de bodem met de beboterde kant naar beneden. Bekleed nu de zijkanten van de vormpjes met de repen (een beetje overlappend). De beboterde kant moet tegen de zijkant. De repen moeten boven de rand uitsteken.
Zet de vormpjes weg en maak nu de vulling.
De appel schillen, in kwarten snijden, klokhuis verwijderen. Elke kwart appel dwars doormidden snijden en elk stuk in dunne plakjes snijden.
Schenk de 30 ml sinaasappelsap in een pannetje, doe de 25 gram suiker erbij, verhit dit en doe dan de appelpartjes erin. Blijf roeren tot het borrelt en de appelpartjes zachter zijn geworden en het sap wat ingedikt is.
Van het vuur halen en verdelen over de 2 vormpjes. (mocht er teveel vocht zijn, wat afgieten)
De appels goed aandrukken. Vouw dan de uitstekende delen van het brood naar het midden om de vulling af te sluiten. (zie opm)
Druk het brood stevig aan zodat het dicht blijft.
Zet de vormpjes op de bakplaat in de oven voor ong. 12 à 15 minuten tot ze heet en goudbruin zijn. Indien het te snel gaat oven wat lager zetten.
Maak ondertussen de karamelsaus: 25 gram boter smelten (niet bruin), hierin de bruine suiker oplossen, blijf heel goed roeren tot die opgelost is. Dan het sap erbij en roeren tot de saus iets dikker is.
De vormpjes uit de oven halen, met een mesje de randen losmaken , een bord over de vormpjes leggen en samen omkeren zodat de onderkant met het rondje boven komt te liggen.
Giet wat karamelsaus over en naast de taartjes.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Klik op de foto om het groter te zien. De saus is wat donkerder omdat ik alleen donkerbruine basterdsuiker in huis had.
Ik heb voor de taartjes ramequinvormpjes gebruikt van 8 cm doorsnede. Het rondje heb ik uitgestoken met een uitsteekvorm van 7 cm doorsnede.
Indien je grotere vormpjes gebruikt, heb je misschien meer appelpartjes en meer broodreepjes nodig.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

fabita

fabita zegt:
Ja, met witbrood kan het idd ook, maar zo heb je de rozijntjes al bij de appel en 't is lekker.En ijs smaakt er prima bij, maar wel machtig hé? Vandaag een heel ouderwets dessert gemaakt nl kabinetpudding.En echt op z'n ouderwets gemaakt, niks geen magnetron al zou dat wel 1.15 uur schelen in de tijd. Zal binnenkort het recept en de foto opsturen.Een fijne jaarwisseling en veel kookplezier in goede gezondheid in 2012. Flavia.:p
Prosciutto

Prosciutto zegt:
Hallo Flavia,
Deze ga ik zeker eens proberen. Ik heb ze weleens gemaakt met witbrood maar nog niet met rozijnenbrood. Een bolletje kaneel ijs erbij lijkt mij ook heel lekker! Bedankt voor het lekkere recept en een goed en gezond 2012.
Groetjes, Christa
fabita

fabita zegt:
Bedankt Henny en jij ook het allerbeste toegewenst in het nieuwe jaar. Groetjes.:p
henny kornelis

henny kornelis zegt:
Mmmmm ziet er lekker uit. Iedereen een goed uiteinde en een gezond 2012.