KookJij

Appelbollen

Een heerlijk appelbollen recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: libelle
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Appelbollen te bereiden

Laat het bladerdeeg ontdooien. Rol het lichtjes uit . Snij ui elk plakje een zo groot mogelijke driehoek. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels, steek er met een appelboortje het klokhis uit maar laat het steeltje eraan. Snij onderaan de appel een plakje af, zodat hij rechtop blijft staan. Vermeng de suiker met een mespuntje kaneel. Vul het klokhuisgaatje van elke appel met dit mengsel. Sluit af met een propje overgebleven deeg. Zet elke appel met het steeltje rechtop op een driehoekje bladerdeeg. Neem boven de appel de punten van het deeg samen, bevochtig de naden lichtjes met water en druk ze netjes tegen elkaar. Klop de eierdooier los met een theelepel water. Bestrijk er het deeg rondom mee. Vernevel wat water op een bakplaat, zodat ze licht vochtig is. Zet er de ingepakte appels op. Bak ze ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Laat de appelbollen een paar minuten afkoelen. Besprenkel ze met calvados en serveer ze bij voorkeur warm of lauw, met stijf geslagen slagroom.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Heidi

Heidi zegt:
@Arthur: wat betreft amandelspijs: zie mijn reactie van 31 oktober en 21 november 2008. Walnoot of speculaaskruiden? Mmmm...klinkt goed!
Arthur Geijsen

Arthur Geijsen zegt:
Waarom geen amandelspijs en wat fijn gehakte walnoot,
of speculaas kruiden in vulling??
derbyke

derbyke zegt:
Mia staat bij mijn favorieten ...appelbollen doet mij terug denken aan mijn jeugdjaren ;)ga het zeker maken. Groetjes van ons 3tjes :);):p
Lekkerbekske

Lekkerbekske zegt:
Probeer het klokhuis te vullen met een mengsel van bruine basterdsuiker en kaneel in een verhouding van 10:1 per gewicht en sluit de einden van het klokhuis af met een mespunt roomboter.
mia7

mia7 zegt:
@Ineke60, nog nooit geprobeerd lijkt mij lekker..bedankt voor deze tip:p

Groetjes Mia.
mia7

mia7 zegt:
Hallo Gerrit,
Margarine van Campina.
En heel erg lekker is de de roomboter. Botergoud van Campina. Je krijgt een smaakvol kostdeeg.
Succes,en groetjes Mia:)
Gerrit

Gerrit zegt:
Wat is korstmargarine, ik heb daar nooit van gehoord:(:?
ineke60

ineke60 zegt:
Misschien een beetje late reactie. Ik ben zelf gek op appelbollen. Je kunt ze ook vullen met amandelspijs:p
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
hugocnx,
Zo`n dertigtal jaren geleden kwam m`n zus hier eens op vakantie en ik vroeg haar,wat ik verkeerd deed met m`n hachee,want die smaakte nooit hetzelfde als onze moeder die vroeger maakte.Alles was hetzelfde,totdat ze zei:"En dan kruimel je er een dikke snee peperkoek in".Dat was het ingrediënt,dat me ontgaan was.Maar dat dat in echte hachee thuis hoort,wist je natuurlijk al.Mijn vader maakte geen peperkoek,want het was een te plakkerige boel,zei hij.Sorry about the pots and pans remark.
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
hugocnx,
Het lijkt,dat we op dezelfde golflengte zitten.De meeste mensen eten om te leven,maar ik leef om te eten en zet er ook geen wekker voor.Voor mij is de beste wekker het geluid van potten,pannen,borden,vorken en lepels.Ik geniet al,als ik de ingrediëntenlijst lees van de meeste recepten.
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Thanks Ineke.Je brengt me op een idee.Ik ben dol op kaneel en ook op amandelspijs,dus ga ik de volgende keer proberen,of die twee niet met elkaar willen trouwen in mijn appelbol.
ineke

ineke zegt:
Als ik appelbollen maak doe ik altijd amandelspijs met een beetje citroen in het klokhuis dat is erg lekker.
groetjes ineke
josina

josina zegt:
Cox en Elstar appels kun je voor dit recept ook gebruiken!
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Beste Rob,
Misschien heb je gewone suiker gebruikt i.p.v. basterdsuiker in het klokkenhuis.Dan krijg je inderdaad een natte lopende boel.Ik gebruik altijd donkerbruine basterdsuiker en meng die met kaneel in de verhouding van 10:1(per gewicht).Dat harc aan de onderkant zou te maken kunnen hebben met de plaat te laag in de oven te zetten.Ik heb een convectie oven, dus dan maakt het weinig verschil, waar die staat.
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Beste hugocnx,
Dat moet ingevette bakplaat zijn,maar omdat ik in Canada woon,wil die computer van mij de foute spellingen corrigeren en dit is er eentje,die me voorbij geschoten is.Ik denk,dat ik in het vervolg maar een ander programma gebruik,dat alle talen als gelijken erkent.Microsoft works lapt me dat nog wel eens.'Innervate' betekent in zekere zin 'stimuleren' en dat is,wat dat programma denkt,dat het moet zijn,omdat dat het meeste lijkt op 'ingevette' wat ik eigenlijk typte.Sorry on behalf of my computer.