KookJij

Informatie over varkensvlees

Beschrijving van varkensvlees

Varkensvlees is vlees dat afkomstig is van een varken. In Nederland, België en elders in Europa is varkensvlees een van de meest gegeten vleessoorten, en ook in bijvoorbeeld de Aziatische keuken wordt veel varkensvlees gebruikt. Door moslims in islamitische landen en elders wordt het vlees als onrein (haram) beschouwd.

Wist je dit over varkensvlees

Bekende varkensproducten zijn karbonade, gehakt, spek, worst en ham. De platte ribben worden ook wel krabbetjes genoemd en schenkel wordt gebruikt voor achterham en stoofvlees. Minder bekend zijn de tong die kan worden gegeten en de varkenskop die wordt gebruikt om hoofdkaas te maken, een soort snijdbare paté. Varkenspootjes kunnen net als drumsticks worden afgekloven en het bloed wordt gebruikt in bloedworst.

Smaak idee voor varkensvlees

Varkens leveren vlees voor diverse doeleinden; meest bekend zijn de vleessoorten die als voedsel worden gebruikt. Wetenschappers zijn echter ook een eind op weg om in de toekomst organen te kweken in varkens voor transplantatie naar de mens, zoals een lever en nieren. Hartkleppen van varkens worden reeds jarenlang in mensen getransplanteerd.

Varkensvlees