KookJij

Informatie over spruitjes

Beschrijving van spruitjes

Spruitkool of spruitjes werd in 1821 voor het eerst in de omgeving van Brussel geteeld en wordt in Europa al snel een belangrijke wintergroente. Spruitkool wordt binnen Europa voornamelijk in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld.

Wist je dit over spruitjes

De term spruitjeslucht slaat op de typerende geur die in huizen blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten te lang gekookt worden. Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen.

Smaak idee voor spruitjes

De vroegere rassen hadden een meer uitgesproken spruitjes smaak dan de tegenwoordige rassen. Daardoor wordt de smaak van de tegenwoordige spruitjes wat meer gewaardeerd. Spruitjes kunnen met gemak strenge vorst van wel -15 °C doorstaan! Daartoe worden zetmelen omgezet in suikers, wat de cellen wapent tegen bevriezing. Veel mensen eten ze het liefst als er een keer de vorst overheen is gegaan.

Spruitjes