KookJij

Informatie over slagroom

Beschrijving van slagroom

Slagroom is een van de verschillende soorten dunne room die van de volle melk wordt geschept. Het vetpercentage van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. In Nederland en Vlaanderen is geklopte slagroom een lekkernij op koffie, ijs en gebak, maar ook op aardbeien. Traditioneel wordt ook slagroom gegeten op advocaat. Naast ongeklopte slagroom in bekers of pakken is slagroom ook te koop in een spuitbus. Daarin zit als drijfgas (of verpakkingsgas) het in kleine hoeveelheden onschuldige lachgas.

Wist je dit over slagroom

Als er met de hand geklopt wordt, moet er voor gezorgd worden dat er veel lucht door de slagroom heen wordt geslagen. Er moet snel geslagen worden, wat enige oefening vergt.

Smaak idee voor slagroom

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland wordt slagroom in Nederland flink gezoet voor het kloppen, met ongeveer een afgestreken eetlepel suiker per 1/8ste liter. De slagroom dient koud te zijn om het goed stijf te kunnen kloppen. Slagroom moet, om een optimaal en vast resultaat te krijgen, geklopt worden tot hij in de diepte enigszins geel begint te kleuren. Als er daarna verder wordt doorgeklopt, krijgt de slagroom een substantie die lijkt op boter, en is het niet meer smakelijk. Als er te kort geklopt wordt zakt de slagroom snel uit en ontbreekt ook de lekkere vettige smaak, die echter niet door iedereen gewaardeerd wordt.

Slagroom