KookJij

Informatie over mango

Beschrijving van mango

De steenvrucht van de mango varieert in vorm, afhankelijk van het ras. De vruchten kunnen 5 – 40 cm lang zijn . Ze zijn meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De smaak hangt ook af van het gehalte aan terpentijn, wat bij goede rassen laag is. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

Wist je dit over mango

De mango is inheems in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme.

Smaak idee voor mango

De vruchten worden rijp gegeten en zijn na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen. Onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure currys

Mango