KookJij

Informatie over champignon

Beschrijving van champignon

Een champignon is een eetbare paddenstoel die in Nederland sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw volledig is ingeburgerd. Champignons worden in Nederland bijna volledig in champignoncellen gekweekt op een speciaal samengestelde voedingsbodem van onder andere paardenmest en dekaarde. De teelt in Nederland vindt voornamelijk plaats in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.

Wist je dit over champignon

Het hele kweekproces van de champignon duurt bij elkaar zon zes weken. Hieraan voorafgaand wordt in ongeveer twee weken tijd compost geproduceerd. De compost bestaat uit kalk, paardenmest en kuikenmest. De kweekbedden worden tegenwoordig veelal met reeds met mycelium doorgroeide compost gevuld. Vervolgens komt er een deklaag van veen op de compost. De dekaarde zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid en temperatuur niet teveel schommelt.

Smaak idee voor champignon

Champignons kunnen zowel rauw gegeten worden, als gebakken, gekookt of gefrituurd (eerst in bierbeslag gedompeld). Het rauw eten van champignons wordt echter afgeraden door het Voedingscentrum. Gebakken kan de smaak worden versterkt door toevoeging van een weinig tijm. Ook worden champignons geconserveerd. Tegenwoordig worden champignons en groenten in het algemeen steeds vaker als snack gegeten. Verschillende producten spelen hierop in.

Champignon