KookJij

Recept voor Speculaasmijters

Een heerlijk speculaasmijters recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 100 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Kinderen - Sinterklaas
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Vet een bakplaat in.
Meng in een schaal alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Leg de boter op het mengsel in de schaal en snijd de boter - met twee messen of een mes en een vork - in blokjes.
Kneed de inhoud van de schaal met de handen door elkaar tot een gelijkmatig en soepel deeg en vorm er - als het klaar is - een bal van.
Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg er op.
Strooi ook wat bloem op het deeg.
Rol het deeg met de deegroller uit tot een vierkante lap van circa 30 x 30 centimeter. Tip: De randen van het uitgrolde deeg worden nooit precies recht en zullen wat rafelig zijn. Rol het deeg daarom wat verder uit dan opgegeven en snijd de deeglap op maat. Leg de restanten deeg opzij, die worden later weer gebruikt.
Snijd de lap deeg van boven naar beneden in 5 even brede repen. Let op: Haal de repen niet van elkaar af, laat ze liggen waar ze zijn
Snijd de lap deeg nu overdwars ook in 5 even brede repen, er ontstaan dan vierkante blokken.
Pak één van de vierkante blokken deeg - een pannenkoekenmes of een kaasschaaf is daar een handig hulpmiddel voor - en leg het apart op het werkblad.
Snijd van één van de vier punten van het blok deeg een driehoekig stuk af om de onderkant van de mijter te maken.Maak van de andere blokken deeg op dezelfde manier mijters en leg ze met enkele centimeters afstand van elkaar op de bakplaat.Kneed daarna restanten deeg weer tot het soepel is, rol het uit en maak er ook mijters van.Klop - als alle mijters op de bakplaat liggen - het ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van de mijters er mee.


Zet de oven op 150 graden Celsius (gasoven stand 2) en schuif de bakplaat in het midden van de oven (Speculaas wordt op een lage temperatuur gebakken, voorverwarmen is niet nodig).

Bak de speculaasmijters gaar in circa 30 - 40 minuten, ze zijn goed als het ei op de bovenkant lichtbruin is.
Haal de bakplaat - als de mijters klaar zijn - uit de oven. Maak de mijters los van de bakplaat (met bijvoorbeeld een pannenkoekenmes of kaasschaaf) en laat ze afkoelen.
Tip: De fout in gegaan? Mijters die muurvast aan de koude bakplaat zitten zijn makkelijk los te maken als de bakplaat op de een of andere manier - in de oven of voorzichtig boven een gasvlam - warm gemaakt wordt
GLAZUREN:
Doe poedersuiker in een kommetje en roer er zoveel water door als nodig is om er een stevige brei van te maken (net iets dikker als tandpasta). Let op: Voeg kleine beetjes water toe - begin met een theelepeltje - de glazuur wordt snel te dun.
Bespuit de mijters met glazuur
Weetje: Het duurt circa 1 tot 2 uur voordat het glazuur droog en hard geworden is.
Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Sanne

Sanne zegt:
Ziet er moeilijk uit. :?
Anoniem

Anoniem zegt:
Ziet er lekker uit:p:p:p:p:p:p