Manlief is verzot op Rote Grütze. Steeds als we in Duitsland zijn moet er
een pot mee. Nu heb ik eens nauwkeurig het etiket bekeken en wat op
internet gezocht en zo kwam ik op het idee om het zelf eens te maken.
Maar dan mijn eigen versie.
 Een favo lunch of ontbijt is bij ons, ( Griekse yoghurt, handje bosbes en rode bes, of aardbei ,40 gram zelfgemaakte granola en twee eetlepels Rote Grütze) De pakken diepvriesfruit zijn ook te gebruiken, maar er gaat natuurlijk niets boven vers.
									
Recept
« Terug naar recepten
					
						Rote Grütze oh zo lekker....
						PT25M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Rote Grütze oh zo lekker....
Rote Grütze of rødgrød is een gerecht uit Scandinavië en het noorden van
Duitsland. Het is een zoet, licht zurig gerecht( afhankelijk van de
vruchten en de hoeveelheid suiker die je gebruikt) waarin verschillende
rode vruchten met suiker,vruchtensap en bindmiddel gemengd zijn. Het
wordt gegeten als dessert met melk of niet te stijf opgeklopte room, maar
ook met vanillesaus.
In Centraal Duitsland is een andere variant van "Rote Grütze" bekend, die
van vruchtensap, suiker en griesmeel of sago wordt gemaakt. Ook wordt
het opgediend als dessert met vanillesaus.
Het gerecht lijkt veel op het Nederlandse watergruwel of krentjebrij.
In het Deens heet het gerecht rødgrød med fløde (rode vruchten met room),
wat gezien wordt als een Deense tongbreker. Voor niet-Deense sprekers is
de uitspraak nagenoeg onmogelijk.
            
            
					
									Recept van:
									Lidy Berkx
								
																
									Bereidingstijd:
									 25 min
								
								
									Personen:
									10 personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > Nagerechten - Koud
 
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Duitsland
								
																								
									Keuken:
									Europese
								
																								
									Bron:
									Eigen recept
								
																								
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Rote Grütze oh zo lekker.... te bereiden
- Was de vruchtjes voorzichtig. Rol ze droog in keukenpapier.
 - Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer de kleine exemplaren en snij de grotere in vieren.
 - Ris de rode bessen.
 - Doe het sap in een pan samen met het vanillemerg en de lege peul.
 - Breng het sap aan de kook.
 - Roer ondertussen een papje van het aardappelmeel met 2 el bessenlikeur.
 - Vis de peul uit het sap.
 - Voeg het papje toe aan het sap in de pan en laat het geheel even indikken.
 - Voeg dan de vruchtjes toe en laat deze even meekoken.
 - Proef en voeg eventueel nog wat Coebergh toe.
 - Doe de Rote grütze in de gesteriliseerde potjes .
 - Zo is je moeite lang houdbaar.
 - Eten kinderen mee? Laat de Coebergh weg en neem in de plaats kersen of druivensap om het papje mee aan te maken.
 - Serveer ijskoud bij room, vanillevla, ijs of yoghurt.
 
                    