KookJij

Rijst met spareribs en bloedworst (arroz con costillas y morcilla)

Als je net zoveel van bloedworst houdt als ik dan is dit Spaanse gerecht een lekkere variant op de bekende bloedworst met gebakken appeltjes en stroop. De manier van bereiden is vergelijkbaar met paëlla, maar dit is meer de winterse variant. Stevige kost dus. In Frankrijk noemen ze bloedworst boudin noir, in Engeland en Ierland kent iedereen de blackpudding en ook in Italië is het bekend onder de naam sanguinaccio insaccato. De Spaanse benaming is morcilla, zoals je ook in de benaming van dit gerecht kunt zien. Niet alleen in Europa maar eigenlijk wereldwijd wordt bloedworst gegeten. Jammer dat deze in Nederland zo ondergewaardeerd is, maar smaken verschillen nu eenmaal. Ik vond dit gerecht in ieder geval erg lekker.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Spanje
Keuken: Europese
Bron: Brindisa: het pure eten van Spanje van Monika Linton/in eigen keuken gemaakt, gefotografeerd en een beetje aangepast.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rijst met spareribs en bloedworst (arroz con costillas y morcilla) te bereiden

  1.  Verhit een beetje olijfolie in een paëllapan van 38 cm, en beweeg de pan iets heen en weer zodat de olie zoveel mogelijk over de bodem uitloopt. Leg de spareribs erin, bak ze rondom bruin, schep ze uit de pan en zet ze opzij.
  2. Doe weer een beetje olijfolie in de pan, houd het vuur laag en laat ui en knoflook rustig smoren tot de ui glazig is. Doe de paprika in de pan en roer hem goed door de olie. Zo nodig doe je er nog een eetlepel olie bij. Breng op smaak met een snuf zout en laat de paprika heel rustig een minuut of 5 smoren.
  3. Doe een kwart van de bloedworst in de pan samen met de tijm en bak hem nog 5 minuten heel rustig. Voeg de opzij gezette spareribs toe en schep ze circa 2 minuutjes door de inhoud van de pan.
  4. Verhit de oven tot 200 °C.
  5. Roer de tomaten door vlees en uien in de pan, breng alles aan de kook. Proef en doe er 1 of 2 theelepels suiker bij als tegenwicht tegen het zuur van de tomaten. Draai het vuur laag en laat alles enkele minuutjes sudderen tot de saus ingekookt is.
  6. Ga door en roer de rijst erdoor tot alle korrels rondom met saus zijn bedekt. Roer er 2 opscheplepels hete bouillon door met het paprikapoeder en giet dan de helft van de bouillon in een cirkelvormige rustige beweging in de pan tot de bouillon tot net onder de handgrepen van de pan komt. Breng de bouillon borrelend aan de kook, proef en doe er indien nodig nog wat zout bij. (Let op dat het niet te zout wordt want de bouillon is ook al zout).
  7. Schik de achtergehouden stukken bloedworst netjes in de rijst, en voeg weer in een cirkelvormige beweging een opscheplepel bouillon toe, beginnend langs de rand van de pan. Laat alles weer 5 minuutjes zachtjes pruttelen.
  8. Zet de pan ongeveer 20 minuten in de hete oven. In die tijd zal de bloedworst gaar worden, en de eventuele overgebleven bouillon inkoken, zodat de rijst smeuiig blijft en aan de bovenkant iets knapperig zal worden.
  9. Proef op het laatst of de rijst de gewenste gaarheid geeft. Doe er indien nodig nog een beetje bouillon bij (om de rijst nog verder te laten garen). De een houdt van een bite terwijl de ander het lekkerder vind als de rijst goed gaar is

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst