KookJij

Recept voor Rauwe andijviestamppot met champignons en kaas

Een heerlijk rauwe andijviestamppot met champignons en kaas recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stamppot
  2. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie: 743 kCal energie
31 Gram eiwit
45 Gram vet
54 Gram koolhydraten
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Koken op z'n Hollands. Het Nederlands Zuivelbureau.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

De champignons schoonborstelen en in plakjes snijden.
Aardappels schillen en in stukken snijden. Kook ze in een beetje water met zout gaar.
Ondertussen de boter verhitten in een koekenpannetje en bak hierin de spekblokjes uit.
Voeg dan de champignons toe en bak ze even mee.
De melk verhitten in een steelpannetje.
Als de aardappels gaar zijn afgieten en even uit laten lekken. Stamp ze dan fijn in dezelfde kookpan en roer de warme melk erdoor tot een smeuiïge puree. Laat de puree in de pan.
Schep dan de rauwe andijvie + het champignonmengsel + zout + peper + nootmuskaat door de puree en warm de stamppot goed door.
Roer van het vuur af de blokjes kaas door de stamppot. Direct serveren.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Ik ben niet zo'n stamppotliefhebber, maar andijviestamppot vind ik altijd lekker.
Als je niet van komijnenkaas houdt neem je gewone belegen kaas.
Persoonlijk vind ik het lekker als de kaas wat smelt in de stamppot, daarom roer ik de kaas door de puree met de pan nog op het vuur. (jonge kaas)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna

Anna zegt:
Klopt, Karin. Het is ook niet het recept van Peter, maar gewoon een smaak-suggestie. Zo is het leuk om tips te geven bij recepten. Fijne feestdagen!
Groet,
Anna.
KookJij.
karin

karin zegt:
Ja Peter dat zal best maar ik zie helemaal geen slasaus staan bij de ingredienten voor andijviestamppot!!!
peter post

peter post zegt:
Gouda's Glorie. Hollandse Slasaus. Is OK.
karin

karin zegt:
Kennelijk ontgaat er mij iets! De reageerders hebben het over slasaus! Welke slasaus???
Khadira

Khadira zegt:
Klinkt lekker. Welke slasaus gebruik je?
fabita

fabita zegt:
Zal ik ook proberen. Bedankt en fijne kerstdagen :p
peter post

peter post zegt:
Nee met kaas nog nooit gemaakt. Het proberen waard. We gebruiken altijd een gewone slasaus, een toefje boven op het bord andijviestampot, beetje uitsmeren en smullen maar. 't Lekkerste wat er is in de Nederlandse keuken !!:?
fabita

fabita zegt:
Zou best Twents kunnen zijn, er stond jammer genoeg niet bij uit welke streek het afkomstig is. Maak jij het ook met kaas? En is die slasaus hetzelfde als beschreven of totaal anders?
Gr.:)
peter post

peter post zegt:
Ik doe het ook al jaren met champignons en spekjes. Serveer er ook altijd een gehaktbal bij. Maar de creme de la creme is de slasaus die we over de andijvie-stampot op het bord doen. Niet teveel, maar ook niet te weinig. Het blijkt iets Twents te zijn, hier in 't Zaanse doen ze er azijn door.:p
fabita

fabita zegt:
Ik denk wel dat je dit lekker zult vinden. Laat 't maar weten of het gesmaakt heeft. Fijne kerstdagen en een goed begin van 2012.:p Lief hondje op de foto.
whhendriks

whhendriks zegt:
Wij eten veel stampot, maar andijvie op deze manier nog niet. Ik ga het vandaag nog maken. Bedankt voor het recept.
Grt Wim.:)