KookJij

Recept voor Peer-funchi koekje (zie kookverhaal)

Een heerlijk peer-funchi koekje (zie kookverhaal) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: ikkefabita
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Grill aanzetten (zie opmerking).
Bakblik bekleden met bakpapier.
Het water aan de kook brengen en met een pollepel al roerend geleidelijk het maïsmeel toevoegen. Goed blijven roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Roer ook wat suiker erdoor.
De funchi kan voor het dessert wat zachter blijven, maar toch wel stevig van structuur. Vind je het te vochtig nog wat meel doorroeren, vind je het te droog wat kokend water erbij ± 10 minuten zal wel goed zijn.
Stort de funchi op je werkblad en spreid het met een groot mes wat plat (langwerpige vorm).
Leg er huishoudfolie over en rol het platter met een deegroller of fles. Het moet ± 1 à 1,5 cm dik zijn.
Snijd er dan rechthoeken uit, je hebt ± 2 per persoon nodig.
De randen die overblijven plet je weer in vorm met de deegroller, dan kun je meer rechthoekjes uithalen.
Leg de rechthoekjes met een tussenruimte naast elkaar op het bakblik en schuif dit onder de grill (in de oven kan het ook, maar dan duurt dit langer).
Ondertussen de peertjes schillen, in kwarten snijden en klokhuis verwijderen. De kwarten in plakjes snijden en even wegleggen tot gebruik.
Als de bovenkant van de funchi wat krokant is het bakblik eruit halen en de "koekjes"omdraaien, de onderkant is nog vochtig.
Als ook de andere kant droger is, het bakblik weer eruit halen en de partjes peer over de koekjes verdelen.
Schuif het bakblik weer onder de grill tot de peertjes wat warm zijn. Haal het bakblik eruit, bestrooi de funchikoekjes dan met suiker en kaneel.
Leg per persoon 2 funchikoekjes op een dessertbord. (zie opmerking)

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Dit is het nagerecht van mijn4-gangen menu voor de kerstprijsvraag. Voor het menu heb ik alleen de verplichte ingrediënten: eieren/peren/kaneel/maïsmeel gebruikt en de toegestane nl. kruiden/suiker/zout/restje vlees/restje groente.
Daar er geen boter/olie enz genoemd werden, heb ik die ook niet in verwerkt. Later bleek dat wel te mogen, maar toen had ik mijn menu al gemaakt (zie daarom opmerking).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

kesy

kesy zegt:
Ik wil Funchi in blokjes frituren tot krokant. Wie geeft mij de tip. funchi hasa frittuur,
fabita

fabita zegt:
Ik had een 4-gangernmenu verzonnen met maar een paar ingrediënten. Dit was het dessert. Ik had een Amuse: 4-kleurig lepeleitje / een voorgerecht: Ei onder een dakje / een hoofdgerecht: Funchiknikkers en dan dit dessert. Ik heb een messenblok gewonnen, altijd nodig in de keuken.cWas erg leuk om een heel menu te verzinnen met maar een paar ingrediënten. Gr.:p
fabita

fabita zegt:
Ik heb de wedstrijd gewonnen Dymphy. Kijk maar op de blog op de homepagina. Leuk hé?
Dymphy

Dymphy zegt:
Fabita,
Hartelijk dank voor je uitleg, ik hoop wel dat je wat gewonnen hebt met je wedstrijd.
fabita

fabita zegt:
Ja Dymphy, funchi is van maïsmeel, net als polenta.Op Curaçao wordt het gegeten met stoofvlees, gebakken vis etc. in plaats van aardappels en ook in yambo (=okrasoep). Daar doe je een plak funchi in de soep en eet het erbij.
Tip als je dit wilt proberen, frituur de plakjes en doe er daarna plak kaas erop en als je dat wilt ook peer, als tussendoortje of dessert. Of gewoon gebakken, gefrituurd bij vleesgerecht. Het recept hierboven heb ik verzonnen voor de wedstrijd, ik zou liever kaas erbij hebben gehad, maar dat mocht niet volgens de regels. Gr.:p
Dymphy

Dymphy zegt:
Dag Flavia,
Ik ga dit zeker uitproberen, maar lijkt het niet een beetje op polenta?