KookJij

Nonnevotten

Een heerlijk nonnevotten recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: ±8 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Mijn vrouw Hanny
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Nonnevotten te bereiden

Maak de melk lauw warm.
Gebruik hiervan een gedeelte, om de gist in aan te maken.
Boter zacht maken, maar niet smelten.
Maak een kuiltje in het meel en giet daar het gistmengsel in met de suiker, de zachte boter en de rest van de melk.
Meng tot een deeg en als die samen begint te hangen, voeg dan het zout toe.
Het deeg flink kneden, totdat het niet meer plakt en zonodig, voeg wat bloem toe.
Laat het deeg afgedekt op een warme plaats rijzen tot ongeveer de dubbele volume.
Verdeel het dan in ongeveer 16 gelijke delen en rol dan met de handen deze stukjes deeg tot een rolletje van ± 30 cm lang en verstengel die dan in een knoop.
Laat ze dan nog een keer rijzen, totdat ze weer flink gerezen zijn.
Verwarm het vet/olie tot 180°C en bak de nonnevotten aan weerskanten goudbruin en laat ze daarna uitlekken in een zeef of op keukenpapier.
Meng de kristalsuiker en de kaneel en rol de nonnevotten dan hierdoor.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Dag Paula, Je schijnt in België te wonen, want daar wordt van kinnekes suiker gesproken. Bastersuiker is gewone geraffineerde suiker waaraan invertsuiker is toegevoegd en die bestaat weer uit fructose en glucose. Gele en bruine basterdsuiker krijgen hun kleur door de toevoeging van melasse in verschillende hoeveelheden. Het voordeel van basterdsuiker in gebak is, dat het niet zo gauw uitdroogt. De witte bloemsuiker is poedersuiker en die de naam te danken heeft aan het lijken op ‘bloem’.
Paula Willems

Paula Willems zegt:
Bruine basterdsuiker, is dat de lichtbruine kinnekessuiker?
En de witte basterdsuiker, de witte bloemsuiker?