KookJij

Koffielikeur

Een heerlijk koffielikeur recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30000 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Lex Heufke Kantelaar
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Koffielikeur te bereiden

Suiker oplossen in het water en de alcohol.
Bonen in de glazen pot doen en afvullen met het suikermengsel.
Goed afsluiten en 4 weken wachten. De likeur is nog lekkerder na 6 weken. Hangt er van af hoeveel geduld je hebt.

Mijn kookverhaal (Lex Heufke Kantelaar)

Werk heel erg schoon. Gebruik geen chloor of soda.
Bij het oplossen oppassen voor te hoge temperatuur anders vervliegt de alcohol.
De goede koffiebonen vinden is het moeilijkste van alles, wij hebben er lang over gedaan. We drinken altijd koffie uit een espressomachine met verse bonen. Die zoektocht heeft een half jaar geduurd. Uiteindelijk hebben we bij de Tchibo Wiener Melange gevonden en die mixen we half om half met Columbiabonen van de Metro bekend in Nederland al Macro groothandel. Dit mengsel gebruiken we nu ook voor de likeur.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Ronald Huizinga

Ronald Huizinga zegt:
Bij het recept uit geprobeerd om wat vanillesuikersuiker geeft wat lichte vanillesuiker smaak toe.
Probeer ook de Alcohol 96% uit het buitenland ( Italië) te halen kosten liggen stuk lager
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Hallo Lydia, we hebben tot nu toe in Turkije gewoond en daar is het water uit de kraan niet raadzaam om te drinken. Vandaar dat we bronwater gebruiken. Maar sowieso lijkt het mij lekkerder om bronwater te gebruiken. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Veel plezier bij het maken en vooral bij het proeven.
lydia

lydia zegt:
Hallo Lex,
Ik ben zelf al een tijdje aan het experimenteren met allerlei likeurtjes te maken. Ik vind het gewoon heel erg leuk om te doen.
Nu was mijn vraag aan jou: waarom bronwater en geen gewoon water, heb je daar een reden voor, ik ben erg benieuwd.
Waelkens Dirk

Waelkens Dirk zegt:
Beste Narda,

Hartelijk dank en probeer het ééns,

Groetjes,
Dirk
Lex heufke

Lex heufke zegt:
Hey Hugo, geen cursus gevolgd, maar meer toegegeven aan mijn gevoelens. Heb jarenlang met mijn leerlingen over dit soort onnadenkend gedrag gediscussieerd. Van volwassen mensen verwacht je zo iets toch niet?
Als je nu zegt ik heb ook een recept voor koffielikeur of dit recept geeft volgens mij ook lekkere likeur dan is dat heel iets anders dan mijn recept is beter. En dan ook nog zulke domme beweringen er achter aan. Nou ja, misschien denkt iemand in het vervolg iets beter na voor die wat schrijft.
Het is trouwens heel moeilijk om hier glucosesiroop te krijgen en als je het kunt krijgen is het vreselijk duur. Vreemd terwijl de alcohol 96% hier spotgoedkoop is. En dat in een islamitisch land. Maar mij hoor je niet klagen.
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Wat denk je dat er in jenever zit? 40% alcohol en wat nog meer? Heel goed, water. Zijkerd? Je bedoelt zeker zeikerd. Geeft niets hoor. Nadenken is moeilijk voor sommige mensen.
narda

narda zegt:
bedankt voor je reactie wat een zijkerd ben je. Is niet de bedoeling om een ander af te zijken hoor maar likeur maak je niet met water
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Mijn ervaring is dat wanneer je met een zakje vanillesuiker begint te werken er alleen maar een drab onderin blijft liggen hoeveel je ook schudt.
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Heel fijn voor jou NArda dat je een nog lekkerder recept hebt. Wie bepaalt er nou wat NOG lekkerder is. En als je nu niet van jenever houdt? Ik word altijd zo moe van dit soort mensen die vinden dat ze iets NOG beter kunnen. GEFELICITEERD maar maak zelf een topic aan alsjeblieft en kom mij niet aan mijn kop zeuren.
NArda

NArda zegt:
Ik heb een nog lekkerder recept voor koffie likeur.
100 koffiebonen
250 gr donkerbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 liter goedkope jenever.
6 weken laten staan en regelmatig schudden.
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Dirk ik kan hier wel uren over praten. We hebben hier al zoveel mee gemaakt met maken van likeur. Wij hebben een kumquatboompje in de tuin staan. Vorig jaar gepoot. En daar zaten flink wat vruchtjes aan. Ze zijn niet echt lekker om zo te eten en daarom hebben we er likeur van gemaakt. Die is fantastisch geworden. Dit jaar hebben we het weer gedaan, nu twee potten. Maar het resultaat tot nu toe is teleurstellend. Waarom? Geen idee. Limoncello gemaakt, dat is citroenlikeur volgens recept. Heeeerlijk. Volgende keer grotere flessen van 5 liter gebruikt, doen ze in Italie met 20 liter flessen. Resultaat, niet om over naar huis te schrijven. We hebben hier bijna het hele jaar door verse aardbeien. Soms hebben we fantastische likeur en de keer daarop maar zozo. Rijpheid, soort, tijd van het jaar????? Allah weet het ongetwijfeld maar ik niet. ;-))
Ik hoor wel van jullie wanneer er iets gelukt is. Veel succes en natuurlijk veel plezier er mee.
Waelkens Dirk

Waelkens Dirk zegt:
Beste Lex,

Hartelijk dank voor de prachtige uitleg ! Ik ben echt tevreden zoals je zegt, het is experimeteren,

Mvg.
Dirk
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Het belangrijkste aan deze likeur zijn de bonen. Heeft absoluut met je eigen smaak te maken. Wij hebben veel geprobeerd en geexperimenteerd met verschillende soorten bonen. Van sommige bonen komt bijna geen smaak af en van sommige bijna geen kleur. De likeur van alleen de Macrobonen is niet diep genoeg van smaak. Met alleen Wiener Melange wordt die te sterk en heel donker omdat er gesuikerde bonen in zitten. Kortom, likeur maken van koffiebonen is echt een proces voor liefhebbers. Er zitten twee kanten aan. Wij weten nu hoe wij met onze likeur, onze soort bronwater, jazeker dat geeft ook nog een subtiele smaakverandering, en met onze soort suiker heel snel lekkere likeur kunnen maken. Iedere 2 weken maken we nieuwe zodat we op voorraad houden.
De andere kant is de experimenteerkant. Probeer eens een mooie rijpe sinaasappel, goed schoongeboend, in de glazenpot mee te laten trekken. We hebben wel eens bijna echte Cointreau gemaakt ;-)) Als je gaat experimenteren gaat er een wereld open.
Lex Heufke Kantelaar

Lex Heufke Kantelaar zegt:
Hallo Waelkens Dirk, het recept op zich is heel gemakkelijk maar later blijkt dat er verschillende complicaties kunnen optreden. Ik heb flessen schoon gemaakt met soda en met chloor. Later krijg je daardoor een olieachtige film op je likeur die niet lekker is en er onsmakelijk uitziet.
Natuurlijk gebruik je de likeur koud of op kamertemperatuur. Maar het oplossen van de suiker in de vloeistof gaat met behulp van wat warmte. De kunst is om het met weinig warmte opgelost te krijgen. Kreeg net de tip om glucosesiroop te gaan proberen. Het afsluiten van de glazen pot kan gebeuren wanneer de vloeistof nog een beetje warm is dan wordt er door het afkoelen een beetje vacuum getrokken en verdampt er geen alcohol.
De ene soort koop ik bij de Tchibo, dat is een winkel van duitse oorsprong. Bij ons in Antalya hebben we twee filialen. Daar kopen we Wiener Melange. De tweede soort halen we bij de Macro. Dat is een groothandel waar je als particulier een dagkaart kunt krijgen om inkopen te doen.
Waelkens Dirk

Waelkens Dirk zegt:
Beste Lex,
Dit lijkt me een zeer lekkere likeur te zijn en zou ik graag ook eens proberen. Maar de beschrijving van je bereiding is voor mij een beetje onduidelijk? ... 1/ Werk heel erg schoon. Gebruik geen chloor of soda ?? Wat bedoel je hier mee , 2/ Als je de bereiding boven leest is het koud te bereiden? 3/ Als je het kookverhaal leest is het op te warmen ? Maar mag je dan direct een warm product afsluiten? 4/ Zijn de 2 soorten koffiebonen beiden van de Macro?
Mvg.
Dirk