KookJij

Recept voor Kalkoenfilet met gember-sinaasappelsaus

Een heerlijk kalkoenfilet met gember-sinaasappelsaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Bereiding saus:
Schil de gemberwortel en rasp fijn.
Maak de lente-uitjes schoon en snij ze fijn.
Houd het groen en het wit gescheiden.
Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem tot de boter begint te schuimen.
Voeg de fijngesneden selderij en het wit van de
lente-ui toe en fruit dit 3 minuten.
Voeg de bloem toe en bak dit onder voortdurend roeren in 2 minuten goudbruin.
Neem de pan van het vuur en roer er geleidelijk de bouillon doorheen.
Pers de sinaasappel en rasp de schil fijn.
Zet de pan terug op het vuur en voeg de sinaasappelrasp en —sap en de tijm toe.
Breng aan de kook en laat de saus, gedeeltelijk afgedekt, 30 minuten op heel zacht vuur koken.
Maak de saus af door ze door een zeef te schenken in een schone pan en druk het mengsel door de zeef om al het vocht op te vangen.
Voeg de sherry toe en warm zachtjes op.
Roer de gember en het fijngesneden groen van de lente-ui door de saus terwijl u deze opwarmt.
Voeg een beetje water toe als de saus te dik is.
Breng op smaak met peper en zout.
Zet de saus apart en warm deze kort op wanneer het vlees en de groenten bijna klaar zijn.
Bereiding vlees:
Kruid naar eigen smaak de kalkoenfilets met peper en zout.
Smelt intussen de boter in een grote pan.
Bak de kalkoenfilets in ca. 12 minuten aan beide kanten mooi bruin en gaar.
Bereiding groenten:
Terwijl de kalkoenfilets staan te bakken, de olie alvast in de wok verhitten; wanneer de olie goed warm is de wortel-en paprikareepjes 4-5 minuten wokken, voortdurend in beweging houden (denk aan de saus!!!) Als laatste de taugé en witte kool en deze in
2-3 minuten gaarwokken.
Opmaak:
Schep de groenten op het bord, leg de kalkoenfilet ertegenaan, schenk een beetje saus rondom het geheel en maak het af door
het te bestrooien met fijngehakte peterselie.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bertal

bertal zegt:
hns,
Zeker selderij zou ik niet weglaten ook 1 takje kan van belang zijn in de receptuur, maar wil je het toch weten, ik zou zeggen proberen.
succes met het koken,:);)
m.v.g. Bert Allers
hns

hns zegt:
Ik mag dit misschien niet zeggen, maar vraag me altijd af, wat gebeurt er nou qua smaak, als je zo'n takje selderij weglaat. Het gerecht bevat smaken genoeg, of een stukje bleekselderij toevoegt als je dat toevallig hebt.
Ik weet bijv van thaise keuken dat de ultieme smaakcombinaties tot stand komen door een veelheid van ingredienten, maar toch.. (de kunst van het weglaten.)
vrnd grt en dank Hans:)
:)