Recept
« Terug naar recepten
					
						Kabinetpudding (dessert van vroeger)
						PT100M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Kabinetpudding (dessert van vroeger)
Een heerlijk kabinetpudding (dessert van vroeger) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
            
            
					
									Recept van:
									Flavia Vasco de Sousa
								
																
									Bereidingstijd:
									 100 min
								
								
									Personen:
									nvt personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > Nagerechten - Warm
- > Taarten, gebak & ijs - Taarten
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																				
											5
											0
											
											7
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Nederland
								
																								
									Keuken:
									Hollandse
								
																								
									Bron:
									3 oude kookboeken-meesterkok Rudolph en een beetje van mezelf
								
																								
									Kan worden ingevroren:
									
										 
											Ja
																			
								
																
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Kabinetpudding (dessert van vroeger) te bereiden
   Kan 1,5 uur in de oven 190°C au bain marie  of op heel zacht vuur au bain marie 1,5 uur (tegen de kook aan houden).
Rozijnen en/of krenten en sucade en bigarreaux en oranjesnippers (wat je maar hebt) minstens 10 minuten in rum of likeur weken.
Cakeblik goed invetten en bodem en zijwanden met wat suiker bestrooien. Het overtollige wegdoen.
Restjes koek, cake enz in blokjes snijden. Bitterkoekjes (prima voor de smaak) kleiner breken.
Als je appel wilt ook in blokjes. Stukjes noten-geschaafde amandelen, noem maar op.
Ik kan je geen hoeveelheid geven, dat hangt af van je cakeblik. Ik heb zelfs 4 schijven perzik uit blik (restje) goed drooggemaakt en in de likeur laten weken. De geweekte vruchten afgieten, wat droogdeppen en op de bodem van de vorm verdelen.
De restjes koek/cake/appel enz. door elkaar in een kom mengen en over de vruchtjes verdelen in de vorm. Je kunt dan zien of je genoeg vulling hebt. Druk alles stevig aan.
Klop de eieren los en roer de 50 gram suiker en de vanillesuiker en de melk goed erdoor (eventueel citroenschilrasp).
Giet dat voorzichtig in de vorm. De vorm heel goed afdekken met alufolie. Zet de vorm in een pan of bakblik en giet hierin voorzichtig kokend water tot 2 cm onder de rand van de vorm. Zet alles in de oven of op het vuur voor ± 1,5 uur. Zo nu en dan checken of je nog kokend water bij moet gieten.
Als de pudding klaar is, de folie verwijderen, even uit laten dampen en dan een bord tegen de rand en met bord en al omkeren. Snijd er plakken van en giet daar warme saus over.
										Rozijnen en/of krenten en sucade en bigarreaux en oranjesnippers (wat je maar hebt) minstens 10 minuten in rum of likeur weken.
Cakeblik goed invetten en bodem en zijwanden met wat suiker bestrooien. Het overtollige wegdoen.
Restjes koek, cake enz in blokjes snijden. Bitterkoekjes (prima voor de smaak) kleiner breken.
Als je appel wilt ook in blokjes. Stukjes noten-geschaafde amandelen, noem maar op.
Ik kan je geen hoeveelheid geven, dat hangt af van je cakeblik. Ik heb zelfs 4 schijven perzik uit blik (restje) goed drooggemaakt en in de likeur laten weken. De geweekte vruchten afgieten, wat droogdeppen en op de bodem van de vorm verdelen.
De restjes koek/cake/appel enz. door elkaar in een kom mengen en over de vruchtjes verdelen in de vorm. Je kunt dan zien of je genoeg vulling hebt. Druk alles stevig aan.
Klop de eieren los en roer de 50 gram suiker en de vanillesuiker en de melk goed erdoor (eventueel citroenschilrasp).
Giet dat voorzichtig in de vorm. De vorm heel goed afdekken met alufolie. Zet de vorm in een pan of bakblik en giet hierin voorzichtig kokend water tot 2 cm onder de rand van de vorm. Zet alles in de oven of op het vuur voor ± 1,5 uur. Zo nu en dan checken of je nog kokend water bij moet gieten.
Als de pudding klaar is, de folie verwijderen, even uit laten dampen en dan een bord tegen de rand en met bord en al omkeren. Snijd er plakken van en giet daar warme saus over.
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Bij 24-kitchen zag ik kok Rudolph een kabinetpudding bereiden. Ik wist dat ik in een van mijn talloze kookboeken een recept ervan had want lang geleden had ik dit ook bereid. Ik vond een recept hiervoor zelfs in 3 oudere boeken. Met deze 3 en 't recept van de kok heb ik mijn kabinetpudding gemaakt van restjes die over waren na de feestdagen. Dus kijk maar wat je over hebt,  zonde om weg te doen als je zo'n lekkere pudding van kunt maken. Op de foto (klik erop) zie je dat ik dit gemaakt heb in een tulbandvorm. Ik raad je dit echter niet aan want je hebt dan een enorme grote pan  nodig voor au bain marie. Neem gewoon een cakeblik.
									Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
 
									fabita zegt:
 
                    




 
					 
									
mia7 zegt:
Flavia,is er bij jullie een kookprogamma van, wie is de chef of wordt chefkok 2012? Want dan moet jij daar aan mee doen.Jij kent zoveel smaken en zo creatief! Dit is een gave, mooi hoor!
Groetjes Mia.:)