KookJij

Espetada (specialiteit van Madeira)

Een van de meest populaire gerechten op Madeira is deze vleesspies. Vaak gemaakt van bief maar ook wel van varkenshaas of kipfilet. Ideaal voor op de bbq maar het kan natuurlijk ook in de grill pan. Op Madeira gebruiken ze verse laurier want dat is daar volop verkrijgbaar. Vaak is de spies die ze daar gebruiken ook een stok van de laurierplant/boom. Ze serveren de spies hangend (zie foto) en meestal krijg je er bolo do caco (een soort plat knoflookbrood) bij. Ik heb hier varkenshaas gebruikt en gedroogde laurier. Zorg wel voor een paar uur marinade tijd. Deze tijd heb ik niet bij de bereidingstijd gerekend. Wees niet te zuinig met het grove zeezout, misschien niet al te gezond maar wel erg lekker.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Portugal
Keuken: Europese
Bron: Gastronomy of MADEIRA, zelf vertaald en aangepast.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Espetada (specialiteit van Madeira) te bereiden

  1. Hak de knoflook grof en scheur de laurierbladen in stukken, snij de varkenshaas, bief of kipfilet in flinke dobbelstenen, maak met de knoflook, laurier en het zeezout een marinade en laat het vlees het liefst een paar uur marineren.
  2. Rijg het vlees aan spiezen of stokjes en BBQ tot de gewenste gaarheid, bief mag gerust nog rood zijn, varkenshaas rose, maar kip moet wel vanbinnen gaar zijn.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Lekker met ciabatta of stokbrood waar je kruidenboter opsmeert en dan eventjes op de bbq laat roosteren.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst