KookJij

Eendenborst met gevulde ovenappeltjes

Een heerlijk eendenborst met gevulde ovenappeltjes recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Wild
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: onbekend
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Eendenborst met gevulde ovenappeltjes te bereiden

1. Snij de appelen middendoor, haal het klokhuis eruit en besprenkel met citroensap. Snij een klein schijfje van de bolle kanten, zodat de appelhelften mooi blijven liggen. Boter een ovenschaal in met 1 el boter en schik er de appelhelften in.
2. Laat de nooderkrieken uitlekken en vang het sap op. Beng het sap aan de kook met de kaneel en 2 el rietsuiker. Laat 5 min. koken al roerend tot het lichtjes stroperig wordt. Voeg dan de krieken toe. Vul de appelhelften met de kriekenstroop en leg op elke appelhelft een nootje boter.
3. Snipper de sjalot fijn.
4. Snij een stuk sinaasappelschil in zeer dunne reepjes.
5. Pers de sinaasappelen.
6. Schuif de appelen gedurende 15 min. in een op 200°C voorverwarmde oven.
7. Laat 1 el boter smelten in een steelpan en roerbak de fijngesnipperde sjalot gedurende 1 min. Voeg het sinaasappelsap, de kerrie, de sinaasappelschil en 1 el rietsuiker toe en laat 10 min. zachtjes koken. Kruid met peper en zout en bind eventueel met instantsausbinder.
8. Laat een braadpan zonder vetstof goed heet worden en leg er de eendenbvorst in, met de velkant naar onder. Laat op een matig vuur 10 min. bakken, giet er regelmatig het vet weg, zodat er een krokant korstje ontstaat. Draai om en laat nog 6 min. bakken.
9. Laat het vlees enkele min. rusten en snij het dan in schuine sneetjes van 1 cm dikte.
10. Giet wat saus op elk bord en schik er de sneetjes eendenborst op. Werk af met peterselie, zet er een appeltje naast en serveer met aardappelsparretjes.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna

Anna zegt:
Hallo Miets,
Het kan beide, ik zelf laat de appels ongeschild. In dat geval wel even goed wassen.
Veel succes, en eet smakelijk!:D
Groetjes,
Anna
KookJij.
miets mulder

miets mulder zegt:
Dit lijkt me een heerlijk recept, ik ga dit zeker maken maar moet de appel geschild zijn of niet? gr. miets
hymer001

hymer001 zegt:
de noorder krieken kun je bekomen bij colryt;)of eventuweel bij aldi ook gr hymer001
Nel Viveen

Nel Viveen zegt:
Hoe kom ik aan de krieken?
bobbeltje

bobbeltje zegt:
De lekkerste appels hiervoor zijn goudreinetten of granny's. maar ik zou wel de krieken gebruiken. Groetjes Marijke
Lieke

Lieke zegt:
Kan je me misschien vertellen welke appels ik het beste kan gebruike en of k ook andere soort kersen kan gebruiken.
ik moet namelijk voor school ( doe de koksopleiding) een recept verzinnen met als hoofd wild.
Alvast hartelijke dank.
gr lieke
Tine

Tine zegt:
Noorderkrieken zijn als donkerrode zure kersen (krieken). In België vindt je ze opgelegd in een siroop en worden ze zo in gerechten of desserts gebruikt (bvb balletjes met krieken). Heel lekker. Wet dit recept me trouwens ook lijkt. Ga ik zeker proberen. Prettige feesten nog.
Groetjes,

Tine:)
Nicolette Breunisse

Nicolette Breunisse zegt:
Hoi Marijke,
Dit lijkt me een waanzinnig lekker recept en ook goed te gebruiken voor Kerst. :p Ik weet alleen echt niet hoe ik aan noorderkrieken moet komen.:( Zou ik die ook door gewone kersen kunnen vervangen?
groetjes, Nicolette
Michiel Disseldorp

Michiel Disseldorp zegt:
Uit het recept maak ik op dat noorderkrieken een aardappelsoort is, wat voor aardappelen zijn het precies?
(Smaak, hard/vastkokend, kleur, verkrijgbaarheid)
Vriendelijke groet, Michiel.:)
netgat

netgat zegt:
noorderkrieken wat zijn dat (krielaardappelen ) ofzo??.;)