KookJij

Echte, superlekkere, oud-Hollandse erwtensoep (snert)

Een heerlijk echte, superlekkere, oud-hollandse erwtensoep (snert) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 300 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Maaltijdsoepen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Ons mam
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Echte, superlekkere, oud-Hollandse erwtensoep (snert) te bereiden

Zet het vlees op met koud water, de bouillonblokjes en de kruiden, breng rustig tegen de kook aan en laat minimaal 4 uur op een sudderpitje trekken en gaar worden.
Haal het vlees dan uit de bouillon, haal van de botten en uit de pijpjes en snij al het vlees fijn - behalve de worsten natuurlijk, die in plakjes, en hou apart tot later gebruik in de soep.

Voeg de erwten toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat een half uur op niet al te hoog vuur koken onder regelmatig roeren - ook goed over de bodem zodat ze niet aanbranden - tot ze uit elkaar beginnen te vallen. Doe er de groentes bij en kook deze mee tot ze bijna gaar zijn voor je het vlees terug in de pan doet.
Laat alles dan nog een kwartiertje op rustig vuur koken tot je een heerlijke goed gebonden en -gevulde erwtensoep hebt, en roer er de overige fijngesneden kruiden door. Een soep waar je gegarandeerd helemaal van opknapt na een koude dag! Eet smakelijk!!

Mijn kookverhaal (Erwin Delano)

Zo maakte ons mam altijd de snert, en die had het weer van haar moeder enz... En ik dus nu ook weer :)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Ha Beary,


Dank je wel, heb vroeger vlak bij de Wakkerstraat gewoond, dus weet waar het is! Ik ga er heen. Gerard.
beary

beary zegt:
Gerard in de Wakkerstraat vlak bij de Middenweg.
Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Ha Beary, waar is De Wit in oost?


Gerard
beary

beary zegt:
Gerard v.d.Leeuw
Ik woon vlak bij de Albert Cuyp en ik weet welke slager je bedoelt, Sjaak is die slager en die heeft speenvarkens kopjes daar trek je geen goede bouillon mee, Bij de wit in Oost kan je nog echte varkenskop kopen en voor huishoudelijk werk is een halve genoeg, maar dan wel 4 pootjes er bij en dan krijg je dat je er de volgende morgen een houten lepel met de steel naar beneden rechtop in kan steken en die blijft staan:)
Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Varkenskop: niemand wil het meer, maar je kunt het krijgen op de Albert Cuyp in Amsterdam. En spliterwten kan best, al waren het inderdaad grauwe erwten. Ik kan nog steeds de soep die mijn moeder vroeger maakte ruiken.... Heerlijk. En die geur, als je een pakje koopt, ruik je niks.
Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Voor een deel heb je gelijk: je trok bouillon, maar mergpijpje kun je al meer dan honderd jaar kopen..... het heette misschien anders, maar mergpijpjes..... al eeuwen.
beary

beary zegt:
Hallo EdelRosa....Ik ben dus wel al oud 75 jaar en ik maakte snert bij mijn overgrootmoeder in de Jordaan hier in Amsterdam en ik moest altijd de ingrediënten halen bij de slager. Die had toen een winkel en dat heette In het Vette Varken in de Goudsbloemdwarsstraat, waar de winkel nog is maar nu met een Turkse eigenaar.
En dat je nu split erwten gebruikt is prima maar inderdaad er hoort knolselderie in en blad selderie en peterselie en als vlees, 1/2 varkens kop en pootjes.
En daar mag je best een heel dikke hamschijf voor gebruiken want varkenskop kan je haast niet meer krijgen en geen rook worst meekoken, die kon je in die tijd niet betalen. En heel belangrijk de rooksmaak bederft je snertsmaak.
Beary:)
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Probeer eens de Indonesische versie! Het staat ook op deze site. In de provincie Oost-Java
wordt het vaak gegeten; als je wilt kun je die Indonesië- versie maken met de ingrediënten die op jouw lijstje staan! De versie van jou ken ik al, maar het blijft iedere keer een tractatie!! :D:p
Doriet Janssen

Doriet Janssen zegt:
Ik mis de knolselderij, die hoort er toch echt in.
Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Een soep naar m'n hart! Zo moet het.
edelarosa

edelarosa zegt:
Oh, en dat vergeet ik natuurlijk nog even, de slager natuurlijk. En die zijn er al heel lang hoor, eeuwen en overal.. Hoedanook, thanks voor de reacties!
edelarosa

edelarosa zegt:
Hoi Gerda, dat weet ik niet, zo oud ben ik niet en heb hem zo gewoon overgekregen van hun.. Feit is dat ie superlekker is en iedereen die eraan mee-eet altijd wel een 2e kom of bord pakt, wat niet overal gebeurt weet ik uit ervaring.
En beary, ik weet niet waar jij vandaan komt, maar bij ons is dat er allemaal al tientallen jaren hoor, gewoon in de supermarkt of anders bij de groenteboer. Misschien kom je uit een dorp, ik kom uit de stad..
slaatje

slaatje zegt:
Zal best een heel lekker soepje zijn maar op mij komt ie ook niet oud-Hollands over. Ben het met beary eens. Groetjes Gerda :p:p:p
beary

beary zegt:
Helaas is dit recept niet oud, want als dit van je overgrootmoeder was....die hadden nog geen spliterwten alleen gewone grouwe erwten die je een nacht moest weken en ook rund en groente bouillon blokjes waren er niet alleen maggiblokjes, krabbetjes en mergpijpjes kon je toen ook nog niet kopen....