KookJij

Crème Brulée

Een heerlijk crème brulée recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Crème Brulée te bereiden

Allereerst laten we de vanille in de room en melk trekken: Snij de peul door midden en doe deze met de melk en room in een steelpannetje en zet deze op heel laag vuur (zo klein mogelijk). Het is de bedoeling dat je dit zachtjes laat broeien, het hoeft niet warmer dan 60 °C te worden. Ondertussen splits je de eieren (als je dat nog niet gedaan hebt) en mix je deze goed met de witte basterdsuiker met een mixer, tot deze wat lichter van kleur wordt. Verwarm de oven voor op 120°C.
Als de room 15 minuten op heeft gestaan zal je al veel zwarte spikkels zien drijven van de vanille. Haal de peulhelften uit de pan en schraap het “merg” uit de peul met de achterkant van een koksmes en doe dit bij de room.
Conrtoleer of de temperatuur niet hoger dan 80 °C is (op goed gevoel met je pink, of pietje-precies met de thermometer) en meng het door het eierdooier mengsel. Je hoeft het niet hard erdoor te kloppen, want je wilt niet teveel lucht in het mengsel. Zet het mengsel onder continu roeren op het vuur en verwarm tot 82 °C. Je zult zien dat de spikkels nu niet meer naar de bodem zakken.
Schenk het mengsel in de schaaltjes en zet deze au-bain-marie in de oven. Ik neem altijd de standaard meegeleverde braadslee en doe hier een laagje kokend water in van ongeveer 1 cm. Dek de schaaltjes losjes af met aluminiumfolie, zonder dat deze de custard raakt.
Laat de crème in de oven staan tot deze gestold, maar nog wel trillerig is. Dit duurt meestal ergens tussen de 30 en 60 minuten. Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze minimaal 2 uur in de koelkast opstijven, liefst een hele nacht.
Vlak voordat je ze opdient maak je het caramel laagje: strooi wat rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker op de crème. Brand nu met de gasbrander de suiker af, zodat deze smelt en vervolgens carameliseert. Als je geen gasbrander hebt, kun je ook de grill van de oven gebruiken: Zet deze eerst aan zodat hij voorverwarmt, met de ovendeur open. Als hij roodgloeiend is schuif je de schaaltjes vlak onder de grill. Kijk goed uit dat je de suiker niet verbrandt.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

ge

ge zegt:
lekker
camilla

camilla zegt:
De herkomst is niet bekend maar is ook bekend in Catalonië
Gr Camil
Thofr

Thofr zegt:
Herkomst Frankrijk? Of toch Engeland.....