KookJij

Briam in de slow cooker

Een heerlijk briam in de slow cooker recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 300 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Briam in de slow cooker te bereiden

1. Snijd de aardappelen, de courgette en de wortelen in fijne schijfjes. Gebruik daarvoor best een ‘mandoline’, maar let op je vingers!
(Een goede techniek die ik met schade ondervond is: absoluut niet drukken op de groenten. Licht schaven dus, en het laatste stuk met de beveiliger snijden.)
2. Maak de paprika schoon en snijd deze in repen. Pel de uien en snijd ze in halve fijne ringen. Snipper de look.
3. Bedek de bodem van de slowcooker met wat olie. Leg eerst al de aardappelschijven op de bodem. Kruid ze met peper en zout. Leg dan een laag mix (paprika, ui, knoflook, wortels en courgette). Kruid met wat peper, zout, een snuifje kerriepoeder en een snuifje oregano.
4. Leg de tweede laag groenten en kruid bij. Overgiet met de halve kop water en wat extra olie.
5. Zet de slowcooker op ‘high’ gedurende 2 uur. Kook nogmaals 2 uur op ‘low’.
6. Serveer met een stukje vlees, vis of met eieren (zie hieronder).
7. Met eieren: giet de groenten in een ovenschaal, druk er met een lepel enkele putten in en breek in elk putje een volledig ei. Plaats in een warme oven (± 220°C) tot het eiwit gaar is.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Ik kocht onlangs een slow cooker. Een geweldig 'gewichtig' apparaat en niet duur. Slow cooking bestaat al jaren! Mijn grootmoeder liet de pot de hele dag lang pruttelen op de buiskachel. Datzelfde kan je sinds de centrale verwarming niet meer doen. Het alternatief is dus een slow cooker of 'pruttelpot'. Voor mij een ontdekking.
Het probleem zijn de recepten. De meeste vind je wel via internet, maar ze zijn vooral van Amerikaanse origine. En brrrrrrr, Amerikanen blijven vasthouden aan glasconserven en blik, zelfs voor champignons en sausen. Dus probeer ik wat aan 'trendy' fusion te doen (Grieks, Mediterraan en Vlaams). Misschien maakt dit recept hier wat Nederlands-Vlaamse collega's wakker die ook een pruttelpot in huis hebben. Tot hiertoe zijn er 2 van mijn vier probeersels in de pot geslaagd. Dit is er een van.
Hoe dan ook, de smaak in een pruttelpot is fantastisch!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

hns

hns zegt:
Ja dat snap ik, als je hem kunt voorbereiden, zodat gerecht gaart als je er niet bij bent, is erg makkelijk.
De romertopf is inderdaad 'ingewikkelder'. Groet en dank, succes met je slowcooker, Hans de Vos:)
willydelcart

willydelcart zegt:
Ingewikkeld? Nou ja. In de romertopf kan het evengoed. Alleen, in een slow cooker hoef je er echt niet naar om te kijken. Je komt thuis van het werk bv. en klaar is de zaak. Je romertopf moet wel in de oven dacht ik, niet? Waar het eigenlijk omgaat, is dat alle smaken langzaam en langzaam zich samenvoegen. Dus in je romertopf zal dat ook OK zijn.
hns

hns zegt:
Ik vind het zo ingewikkeld, wat is precies de meerwaarde.
Ik heb zelf een romertopf, kan het daar niet net zo goed in?
Als het resultaat erg goed is, is dat natuurlijk bijzonder fijn, daar gaat niets vanaf. Sorry, maar ik ben erg geinteresseeerd in nieuwe kook/ keukentechnieken. grten Hans de Vos:):)
A Breukers

A Breukers zegt:
Heerlijk! Ik heb ook een slowcooker en ben altijd op zoek naar nieuwe recepten!! Dankjewel voor deze.;):)