Recept
« Terug naar recepten
					
						Boterkoek uit de Oude Tijd en wat Variaties
						PT90M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Boterkoek uit de Oude Tijd en wat Variaties
Een heerlijk boterkoek uit de oude tijd en wat variaties recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
            
            
					
									Recept van:
									Jan A van der  Hoeden
								
																
									Bereidingstijd:
									 90 min
								
								
									Personen:
									6 - 8 personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > Taarten, gebak & ijs - Gebak
 - > Snacks - Koud
 
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																				
											5
											0
											
											5
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Nederland
								
																								
									Keuken:
									Hollandse
								
																								
									Bron:
									Aangepast familie recept
								
																								
									Kan worden ingevroren:
									
																					Nee
																			
								
																
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Boterkoek uit de Oude Tijd en wat Variaties te bereiden
   1).Zet de boter op een zacht vuurtje om die te laten smelten.
2).Doe de soorten bloem, de suiker, de kaneel en zout bij elkaar en meng dat zeer intensief. Doe in een keukenblender
3).Doe nu de gesmolten boter er bij en maak een glad en homogeen deeg.
4).Werk de citroensap en de citroenrasp en vanillemerg er door. (je kunt ook een zakje vanillesuiker gebruiken,maar dan moet je 40 gram basterdsuiker weglaten). Even goed doorkneden tot de plakkerigheid is verdwenen. Leg dan een uur weg in de koelkast.
5).Dit gladde deeg wordt in de springvorm gedaan,die bekleed is met alu-folie en is ingesmeerd met boter. De bovenkant wordt glad gemaakt en ingekwast met een theelepel eidooier gemengd met een eetlepel water.
6).Dit gaat voor 50 - 60 minuten in de oven.Kijk wel of de koek volledig gaar is, anders langer in de oven laten.
Voor het gebruik eerst VOLLEDIG laten afkoelen.
****************************************************
BOTERKOEK MET GEMBER:
4A).Werk dan ook de gemberpoeder en - snippers er door
Verder exact hetzelfde.
Optioneel:Als de koek uit de oven komt en nog warm is een of meer extra gesnipperde gemberbolletjes over het oppervlak strooien.
*******
VOOR AMANDEL(BOTER)KOEK:
4B).Nadat het deeg is gemaakt,het deeg verdelen in 2 gelijke delen en van elk een ronde plak maken die in de springvorm past.Zet die voor een uur weg in de koelkast.
5).Wanneer de eerste plak deeg in de springvorm is gelegd,wordt
deze afgedekt met de amandelspijs. Hier overheen gaat de tweede plak deeg en dat gaat dan weer in de oven.
6).Direct nadat de amandelkoek uit de oven is gehaald de amandelen er in drukken en dan volledig laten afkoelen.
-->Optioneel:De bovenzijde van de amandelspijs bedekken met een laagje (gedroogd) fruit,zoals pitloze krenten,rozijnen,stukjes appel,mango,ananas enz.),dan de tweede plak deeg er op en verder afmaken zoals aangegeven.
										2).Doe de soorten bloem, de suiker, de kaneel en zout bij elkaar en meng dat zeer intensief. Doe in een keukenblender
3).Doe nu de gesmolten boter er bij en maak een glad en homogeen deeg.
4).Werk de citroensap en de citroenrasp en vanillemerg er door. (je kunt ook een zakje vanillesuiker gebruiken,maar dan moet je 40 gram basterdsuiker weglaten). Even goed doorkneden tot de plakkerigheid is verdwenen. Leg dan een uur weg in de koelkast.
5).Dit gladde deeg wordt in de springvorm gedaan,die bekleed is met alu-folie en is ingesmeerd met boter. De bovenkant wordt glad gemaakt en ingekwast met een theelepel eidooier gemengd met een eetlepel water.
6).Dit gaat voor 50 - 60 minuten in de oven.Kijk wel of de koek volledig gaar is, anders langer in de oven laten.
Voor het gebruik eerst VOLLEDIG laten afkoelen.
****************************************************
BOTERKOEK MET GEMBER:
4A).Werk dan ook de gemberpoeder en - snippers er door
Verder exact hetzelfde.
Optioneel:Als de koek uit de oven komt en nog warm is een of meer extra gesnipperde gemberbolletjes over het oppervlak strooien.
*******
VOOR AMANDEL(BOTER)KOEK:
4B).Nadat het deeg is gemaakt,het deeg verdelen in 2 gelijke delen en van elk een ronde plak maken die in de springvorm past.Zet die voor een uur weg in de koelkast.
5).Wanneer de eerste plak deeg in de springvorm is gelegd,wordt
deze afgedekt met de amandelspijs. Hier overheen gaat de tweede plak deeg en dat gaat dan weer in de oven.
6).Direct nadat de amandelkoek uit de oven is gehaald de amandelen er in drukken en dan volledig laten afkoelen.
-->Optioneel:De bovenzijde van de amandelspijs bedekken met een laagje (gedroogd) fruit,zoals pitloze krenten,rozijnen,stukjes appel,mango,ananas enz.),dan de tweede plak deeg er op en verder afmaken zoals aangegeven.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
DIEN OP : Een puntje met of zonder slagroom, fruit enz.
									Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
deuxchapeaux zegt:
Met fancy namen bedoel ik namen als "Sunlight","Expresse Boter",enz.enz.
Jan A
rozaverschoor zegt:
deuxchapeaux zegt:
Neem de verse ongezouten roomboter zonder fancy namen.
Jan A.
                    
rozaverschoor zegt: