KookJij

Aardappeltaartjes uit de Oven

Kip is een stukje vlees, waarmee je alle kanten op kan. Maar hetzelfde kun je ook zeggen van aardappelen. Dit gerechtje kan goed als voorafje, maar misstaat ook niet als bijgerecht in plaats van gewone gekookte aardappels. Het is even net wat feestelijker, geuriger en smakelijker, althans dat vind ik. Welke aardappels zijn nu extra geschikt om te poffen. In alfabetische volgorde zijn dat bv. Bildtstar, Doré, Eigenheimer, Frieslander, Gourmandine, Irene. Het zijn aardappels uit de klei, die min of meer kruimig op koken.
Recept van:
Bereidingstijd: 110 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Jan A.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Aardappeltaartjes uit de Oven te bereiden

  1. Zet de onthoofde bol knoflook op een stuk alu-folie en bedruip die met olie. Vouw dan het alu-folie naar boven,om een gesloten nestje te maken en zet dat geheel met de ingeprikte aardappels op een bakplaat midden in de oven die op 200 graden Celsius staat voor te verwarmen. Laat knoflook en aardappels garen in 60 minuten. Haal de bakplaat eruit en laat de knoflook en aardappels iets afkoelen.
  2. Snij de aardappels dwars door in 2 stukken en hol ze zodanig uit dat er binnen de schil nog een 1/2 cm aardappel zit,
  3. Maak een purée van de aardappelmassa, de knoflooktenen en de crême fraiche  en breng dat op smaak met veel vers gemalen peper en ietsje zeezout. Schep daardoor de blokjes smeltkaas en vul met deze verrijkte purée de uitgeholde aardappelhelften. Op elke aardappel doen we nu een eetlepel geraspte Parmezaan en op een bakplaat gaat dat weer in de oven gedurende 30 minuten (die nu op 175 graden Celsius staat).
  4. Ondertussen maken we van 6 plakken gerookt ontbijtspek het bacon-gruis (plakjes knisperend krokant bakken, laten afkolen en vergruizen)..
  5. We halen de aardappeltaartjes uit de oven en bestrooien ze met het bacon-gruis en daarna nog eens met een snuifje paprikapoeder.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Gaat goed bij koud pilsje en alle soorten wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

monique ottenbros

monique ottenbros zegt:
er staan nog altijd in totaal 8 aardappelen...wat doe je met de 4 aardappelen die verder in de bereiding niet voorkomen?
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Hallo Tanja,Je hebt helemaal gelijk.Ik heb 4 knollen verwijderd.
Jan A.
Tanja

Tanja zegt:
Een heel lekker recept lijkt me en tot de tweede oventijd heel goed van te voren voor te bereiden. Toch heb ik een vraagje, je schrijft 2 x aardappelen op bij ingrediënten. Ik neem aan dat je de 4 schoon geboende en ingeprikte aardappels gebruikt om uit te hollen en te vullen. Wat moet je dan doen met de andere 8 aardappelen? Ik heb even gegoogled op Pezo, omdat ik geen Vlaming ben wist ik niet wat bedoeld werd. Peper en zout dus :-) Weer wat geleerd.