KookJij

Informatie over polenta

Beschrijving van polenta

Polenta is een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Naast in Noord-Italië wordt het gerecht ook als authentiek beschouwd in delen van Zwitserland (met name Ticino) en Oostenrijk. Van oorsprong een gerecht voor arme mensen is het inmiddels tot een alternatief voor pasta of aardappels ontwikkeld en kan ook in de betere restaurants op het menu worden gevonden. Polenta wordt bereid door de tegenwoordig beschikbare voorgekookte griesmeel met een bouillon te mengen en daarna ongeveer een kwartier te koken. Hierbij ontstaat een soort pap, welke indikt als men het afkoelt. Afgekoelde polenta kan men in stukken snijden en als zodanig serveren. Polenta zelf maken kan ook door de maïs te malen tot maïsmeel en dan in bijna kokend water te strooien. Dit geheel dient dan 50 tot 60 minuten te koken, waarbij continu wordt geroerd, zodat de pap glad wordt en niet aanbrandt. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă

Polenta