KookJij

Informatie over paksoi

Beschrijving van paksoi

Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en is afkomstig uit de Nederlandse kassen, maar komt ook uit Aziatische landen, Israël en Spanje.

Wist je dit over paksoi

De groente moet niet verward worden met Chinese kool. Beide hebben de gemeenschappelijke eigenschap dat ze niet die typische koolsmaak hebben. Paksoi is een knapperige groente met vitamine C die zowel in slaatjes als om te roerbakken gebruikt kan worden.

Smaak idee voor paksoi

Van paksoi kan de hele plant gebruikt worden. Ze kunnen net zoals asperges klaar gemaakt worden. De groente kan ook gekookt of gestoofd worden, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok. Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember. Verder kan er heel goed stamppot gemaakt worden met paksoi. Ook fijn versneden in salades zijn paksoistelen goed te verbruiken, maar dan wel licht geblancheerd. De smaak van paksoi is veel meer uitgesproken waardoor het aan te raden is geen of slechts een weinig zout of kruiden toe te voegen.

Paksoi