KookJij

Informatie over ghee

Beschrijving van ghee

Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden. Anders dan bij het maken van geklaarde boter, waarbij het vocht van het botervet wordt gescheiden door het smelten en weer laten afkoelen van de boter waarna het op het water drijvende botervet kan worden afgeschept, wordt voor ghee de boter net zo lang verhit totdat al het water verdampt is. Door die langere verhitting krijgt ghee zijn typische nootachtige aroma. Net zoals er naast boter margarine bestaat, is er ook plantaardige ghee op de markt. Ghee wordt geproduceerd door boter te laten smelten en te verhitten totdat het water verdampt is, maar de boter nog niet gebruind is. De melkproteïnen van de boter zinken dan naar de bodem van de pan waardoor nadat het water verdampt is het pure vet bovenaan afgegoten kan worden. Eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen.