KookJij

Zelf Gluhwein maken

Een heerlijk zelf gluhwein maken recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Duitsland
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zelf Gluhwein maken te bereiden

Indien je een kleinere hoeveelheid wil maken, kan je makkelijk de hoeveelheid ingrediënten door twee delen.
Tips
Experimenteer gerust met de hoeveelheid citroen. Sommigen verkiezen zelfs het sap van twee citroenen, of vervangen integendeel de citroen door sinaasappel. Je kan ook gerust de vanillestokjes achterwege laten. Als je de gluhwein zoeter wil, kan je meer suiker of honing toevoegen. Dit alles hangt af van persoonlijke smaak.
Indien je dit verkiest, kan je ook een sneufje kardemom toevoegen om de wijn verder op smaak te brengen.
Bereiding
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kookpannetje.
Verhit langzaam de wijn tot dichtbij het kookpunt, maar vermijd dat hij echt kookt. Bij het koken zou de alcohol immers verdampen.
Zorg ervoor dat de smaken van alle ingrediënten op een heet vuur met elkaar kunnen versmelten gedurende minstens 5 minuten. Je kan de wijn indien gewenst nog verder laten trekken als hij al van het vuur genomen is gedurende een halfuurtje (proef tussendoor eens of de smaken op punt zijn).Verhit in dit laatste geval de gluhwein terug alvorens hem op te dienen.
Giet de hete (maar dus niet kokende) gluhwein in kopjes of glazen. Zorg er wel voor dat deze laatste de hitte kunnen verdragen.
Vermijd dat de kaneelstokjes en andere onopgeloste ingrediënten in het glas terecht komen en gebruik indien nodig een zeefje.
Tip
Je kan de glazen uit voorzorg al voorverwarmen door ze in warm water te leggen. Hierdoor zullen ze minder snel breken.
Variant
In plaats van wijn kan je ook cider gebruiken. Voeg er verder de ingrediënten aan toe zoals hierboven beschreven, maar laat de suiker achterwege. Roer alles goed door elkaar en breng tot dicht bij het kookpunt, maar vermijd dat de wijn effectief aan de kook gaat. Na tien minuten trekken is de gluhwein klaar. Je kan eventueel in elk glas nog een stukje sinaasappel toevoegen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Beika

Beika zegt:
Er is mij verteld dat je gluhwein niet in een metalen pan mag verwarmen. Weet jij daar meer van en wil je dat aan mij doorgeven?
b.v.d.

vriendelijke groet Beika