KookJij

Recept voor Witte selderijballetjes met witte selderij, ui en

Een heerlijk witte selderijballetjes met witte selderij, ui en recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 300 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Grootmoeder anno 1938
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Kuis de witte selderij, ontdraden en in stukjes van 1/2 cm snijden. De bladeren mogen er ook bij op de zelfde manier gesneden.
Laat de witte selderij bijna gaar koken in water met wat zout.
Ondertussen de uien kuisen en in reepjes snijden.
Indien U verse tomaten gebruikt, deze 1 minuut in kokend water dompelen en het vel verwijderen, in stukken snijden en pitten verwijderen.
Het gehakt met de eieren en verkruimelde beschuiten goed mengen, maak er dan balletjes van, iets groter dan soepballetjes.
Giet de selderij af, bewaar de selderij en het kookvocht.
Doe de boter in de grote kookpan en laat de uien zweten tot ze doorschijnend worden, opgepast niet bruinen.
Giet wat kookvocht bovenop.
Doe dan alle overige groenten erbij en overgiet deze met het kookvocht, iets hoger dan de groenten, even roeren
Het tomatenconcentraat bijvoegen tot U de gewenste kleur bekomt. (eventueel)
De klontjes suiker erin om het zuur van de tomaten wat weg te werken.
Peper en zout naar smaak.
Laat dit alles aan de kook komen al roerend.
Zet nu uw stoofpot op het kleins mogelijke vuurtje en plaats de balletjes boven de groenten in het kookvocht. Indien U ze allemaal niet kunt plaatsen, wacht dan tot deze verkleuren en leg de rest er bovenop.
Na 10 minuten kijken of uw stoofpot lichtjes kook, anders het vuur iets verhogen.
Het overblijvende kookvocht gebruiken om de stoofpot wat vloeibaarder te maken, indien nodig.
Lekker een 3 à 4 uur laten sudderen, soms wat omroeren om verbranden te vermijden.
Als laatste met wat bloem in water vermengd of express dikmiddel wat bijwerken en nog even laten koken, deze stoofpot mag redelijk dik zijn, vooral niet soepachtig.
Kan eventueel ook met groene selderij, de smaak van de selderij komt er dan wel meer tot uiting. (variante naar smaak)

Ik bereid deze stoofpot in een grotere hoeveelheid, we eten er lekker van met wat bloemige gekookte aardappelen.
De rest na afkoeling doe ik dan in porties en de diepvrieskast in.
Zoals alle stoofschotels zijn ze nog lekkerder de dag na bereiding.
Wel enkele uren werk, maar echt de moeite waard, vooral als je er dan nog in de vriezer zitten hebt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst