KookJij

Recept voor Visstoofpot Portugal (Eenpans CATAPLANA variant)

Een heerlijk visstoofpot portugal (eenpans cataplana variant) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
  2. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Portugal
Keuken: Europese
Bron: Geïnspireerd op een recept van René Pluijm
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

1).Marineer het varkensvlees en de kalfsmuis gedurende een 1/2 uur in de olijfolie-korianderblad-peper-zout.
2).Bak in de braadpan het spek en de choriza zachtjes uit en voeg daar bij de uien, knoflook, wortel, bleekselderij, 2 scherpe pepers en laurier toe. Laat de uien zacht en glazig worden. Dan het paprikapoeder er bij en de tijm. Laat even goed doorbakken en roer regelmatig.
3).Nu gaat de wijn er bij en 5 minuten later de tomaten uit blik en de gesneden tomaten met de lepels tomatenconcentraat. Weer met wat omroeren 5 minuten laten stoven.
4).Nu gaat het vlees er bij en de paprika's en eventueel nog een scheut wijn.
5).Deksel op de pan + extra gewichten op het deksel en 2 uur in een oven op 180°C zetten
6).Pan uit de oven halen. Controleren op gaarheid,
smaak en dikte en evt. aanpassingen maken.
Verdeel de garnalen en venusschelpen over het oppervlak en zet de pan weer 10 min. terug in de oven. Nogmaals controleren en weer 5 minuten in de oven zetten met de gewichten op het deksel.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

DIEN OP: Verdeel het gerecht over 6 voorverwarmde diepe borden met rijst of pasta en geef er een frisse salade bij en partjes citroen
(In Portugal eet men het met stukken brood)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Bayla

Bayla zegt:
De vorige reactie was weg voor ik er erg in had, want ik wil nog even zeggen dat het mij [ook zonder vis], heerlijk lijkt, hij staat al onder de favorieten ;)
Bayla

Bayla zegt:
Ik vond het gewoon grappig om te zien dat er anderhalf kilo vlees in gaat en geen vis.....vind ik humor!:D
funlobo

funlobo zegt:
Het recept van Cataplana vindt men in deze streken niet. Toevallig heb ik jaren geleden bij de visboer een heel klein receptenboekje ontdekt waar het wél in staat. Nu kom ik het hier voor de tweede keer tegen, maar wel een andere variant. Super! Ik ga dit zeker uitprinten en bewaren, het is de moeite helemaal waard, toppie! En inderdaad wat je zegt, verzin zelf maar welke soorten vis en schaal/schelpdieren je erin doet! Heerlijk!!!
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Bayla,Het wordt in Portugal niet gezien als een vleesgerecht. Dus verzin zelf maar wat.
Jan A
Bayla

Bayla zegt:
Waar is de vis??;)
Jos

Jos zegt:
Geeft niet, ik wilde het alleen graag weten, want ik krijg vrienden te eten en wilde dit gerecht maken en we zijn dan met 6 personen.Het is dan niet zo leuk om voor joker te staan omdat er teveel of te weinig is gemaakt. (Dan gaan ze na afloop bij de fritesboer het hoofdgerecht eten), grapje.

Bedankt.

MVG
Jos.
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Jos,Sorry,maar er is kennelijk iets scheef gegaan.Het systeem heeft ook een onjuiste versie van het recept er in gezet.Ik heb het verbeterd.
Jan A.
Yvonne

Yvonne zegt:
Het is een heerlijk gerecht. Ik ga het deze week nog maken.
Jos

Jos zegt:
Even een vraagje, er staat boven in de "kop" voor 4 personen.
Bij opdienen staat 6 personen, wat is het nu?

MVG.

Jos.