KookJij

Varkensbouillon maken

Een heerlijk varkensbouillon maken recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
  2. > BBQ & Grillen - Sauzen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: allerlei
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Varkensbouillon maken te bereiden

1. Snijd de groenten in grove stukken. Vul een kookpot met water. Doe er de tijm, laurier, rozemarijn, het zout, de peperbolletjes en de groenten in. Breng dit eerst aan de kook.
2. Doe nu het vlees in de pot. Kook op en schuim gedurende het eerste fel koken regelmatig af.
3. Laat de bouillon gedurende minstens anderhalf uur sudderen. Laat een nacht in de kookpot goed afkoelen.
4. Eens de bouillon ijskoud is, haal je al het gestolde vet er af. Werp dat weg. Zeef de bouillon en doe de groenten ook weg. Die hebben hun smaak helemaal afgegeven.
5. Pel het vlees af en trek het in kleine stukjes. Gooi vel, pezen en resterend vet weg. Wat overblijft is de pure varkensbouillon-jus, een dikke blubber vol smaak. Bewaar de stukjes vlees in de bouillon en gebruik het vlees als garniture voor een latere (snert)soep.
6. Gebruik deze bouillon in (erwten)soepen of bij varkensstoofpotten. De bouillon en het vlees laten zich perfect invriezen.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Ik geef toe, het is werk. Maar lekkere voorbereidingen kunnen nu eenmaal niet snel. Met een weloverwogen maaltijd (bijvoorbeeld erwtensoep en varkensstoofvlees met frietjes) is het een perfecte mise-en-place. Ik kwam op het idee net toen ik varkenswangetjes afhaalde bij de slager. In de supermarkt lagen op dat ogenblik ook, in snelverkoop, vleesribbetjes. Ik heb toen het vlees van de ribbetjes bij het stoofvlees gedaan en de ribben zelf met een half varkenshammetje gebruikt als bouillon. Goedkoop en lekker samen. Maar men moet wat geluk hebben. De koop van de dag dat je net de tijd hebt om het onmiddellijk te maken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Maggie Mattheeusen

Maggie Mattheeusen zegt:
Ik ga het proberen, Willy, maar garandeer geen succes!
Het is wel wat werk, maar vrienden moet men koesteren, nietwaar?
bert46

bert46 zegt:
Hoi Willy,
ik maak het liefst varkensbouillon van krabbetjes en vooral van varkenspootjes. Liefst poten van de ham en laat dat maar een nacht op het laagste stand van de warmte bron een nacht staan trekken, dan alles uitzoeken, botjes verwijderen, evt zwoerd, ook als je dat niet lekker vind maar dan heb je wel een bouillon die je kunt snijden als hij afgekoeld is zo krachtig. Van het afval kan je dan nog balkenbrij maken als je wilt
Vr groeten bert wassink :p