KookJij

Traditioneel Iers brood

Een heerlijk traditioneel iers brood recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 10 min
Personen: 4-6 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Ierland
Keuken: Europese
Bron: Koken met 3 ingrediënten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Traditioneel Iers brood te bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het meel in een kom en roer het natriumbicarbonaat en het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden.
2. Schenk geleidelijk de karnemelk in het kuiltje en klop het meel rustig vanaf de rand naar het midden, zodat er een zacht maar niet-plakkerig deeg ontstaat.
3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 5 minuten soepel. Vorm er een cirkel van (20 cm) en leg deze op een ingevette bakplaat.
4. Kerf een diep kruis in het deeg. Bak het brood 30-35 minuten, of tot het iets gerezen en gaar is. Laat het brood even afkoelen op een rooster voor u het serveert.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gerda Boerjan

Gerda Boerjan zegt:
Dank je voor de tips. Zal het deze week nog eens proberen en laat jullie iets weten.
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Gerda tijdens het kneden iets meer bloem gebruiken tot het niet meer aan je handen blijft kleven. Normaal zou het dan in orde komen groetjes Hilde Kookjij
linda van strien

linda van strien zegt:
Gewoon een beetje meer volkorenmeel toevoegen tot het net niet meer plakt. Kruis hoeft niet perse, dat doen de Ieren "to let the ferry's out"! Om de (kwade) elfjes eruit te laten.
Gerda Boerjan

Gerda Boerjan zegt:
Ik heb al 2 keer geprobeerd, maar mijn deeg is veel te vochtig. Het kleeft aan mijn handen en ik kan daar absoluut geen kruis in kerven. Zijn het koffielepels of theelepels en hoeveel is dat in gram?
Carla

Carla zegt:
Vandaag voor het eerst geprobeerd. Het is heerlijk en voedzaam. Een beetje boter erop en smullen maar. Ik had natriumbcarbonaat in huis i.v.m. ontzuren en ging snuffelen op internet en kwam dit recept tegen. Natriumbicarbonaat is op de markt te koop bij de meel/kruiden kraam.
linda

linda zegt:
http://www.gekruid.nl/bicarbonaat.html
hierzo kun je natrium bi bestellen voor heel weinig geld
Lilian

Lilian zegt:
Natriumbicarbonaat is niet precies hetzelfde als bakpoeder, zoals Tom hier zegt. Het is een bestanddeel van bakpoeder. In een zakje bakpoeder zit ook al het zuur dat je nodig hebt om het te laten werken. In dit recept gebruik je karnemelk als zuur om het natriumbicarbonaat te laten werken en daarom is bakpoeder dus niet geschikt hiervoor.
Tom

Tom zegt:
Natriumbicarbonaat is gewoon bakpoeder, helemaal niet zo lastig te vinden dus ;)
machella

machella zegt:
Hoi Gitta

Ik heb het natriumbicorbonaat bij Etos gevonden. Ze verkopen het niet in alle filialen maar ik ben er inmiddels achter dat ze het ook bij reformhuizen verkopen.
Succes ermee want het is echt heerlijk (met een beetje roomboter!)
gitta

gitta zegt:
ik ga dit broodrecept beslist uitproberen. moet nog op jacht voor natriumbicarbonaat. dag;
Machella

Machella zegt:
Ik ga zodadelijk het broodrecept uitproberen. Ik kon namelijk heel moeilijk aan het natriumbicarbonaat komen. Maar ik heb het nu eindelijk dus ga lekker aan de slag.

Doei doei:)