KookJij

Medovnik of Tsjechische honingtaart

Een heerlijk medovnik of tsjechische honingtaart recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
  2. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Rusland
Keuken: Europese
Bron: streekgerecht
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Medovnik of Tsjechische honingtaart te bereiden

Verhit de oven voor op 180°C.
Snij 5 vellen bakpapier in cirkels van 26 cm
In een kleine kom, de suiker en eieren samenroeren en reserveren.
Smelt boter in een grote sauspan op een klein vuurtje.
Voeg er de honing, het ei-suikermengsel en het bakpoeder bij.
Klop dit mengsel schuimig. Zet van het vuur.
Roer er meel onder tot de deeg niet meer kleeft.
Verdeel het deeg in vijf gelijke delen .
Leg op elk bakcirkel een bolletje en rol ze uit ongeveer 3 à 4 mm dik op even groot als het papier.
Bak de vellen gedurende 3 à 5 min in de oven tot licht goud maar niet bruin. (Op separate roosters.)
Haal ze uit de oven. Verwijderen uit het papier en laat afkoelen op een rooster.
Roomvulling bereiden.
In een steelpan de gecondenseerde melk met de boter opwarmen, tot handwarm.
Kluts de eieren met de honing en giet onder voortdurend roeren bij de melk. Verwarm ondertussen op gemiddeld vuur en breng aan de kook Laat even koken tot de melk is ingedikt.
Zet van het vuur om af te koelen. (Ik gebruikte al eens pudding in de plaats)

Mijn kookverhaal (Leo Daman)

Geleerd van een Tsjechische bakker in Liberec 2004

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

C. Bontsema

C. Bontsema zegt:
Leo
Hoeveel roomvulling is dan de vraag??

Het
Christel
Jannie

Jannie zegt:
super lekker recept.

Ferry

Ferry zegt:
recept ?
Eline

Eline zegt:
Owkeey, Leuk zeg! Want ik heb dit recept twee keer gemaakt, maar het was verre van lekker! Die bladeren waren heel raar en hart. En echt waar... Ik weet echt niet wat ik fout heb gedaan. Dus ik dacht, klopt dit recept wel? Ik vind het ook best wel een onduidelijk recept. Daarbij er staat nog een recept op internet, maar deze is weer heel anders...
terroir

terroir zegt:
We maken deze wel eens met kinderen in de kinderkookles van kookclub Terroir d'Anvers
soms ook met pannenkoeken dat gaat sneller.
Leo/terroir
Eline

Eline zegt:
terroir, Heb jij wel eens deze taart zelf gemaakt? En smaakte hij ook? Groetjes Eline
terroir

terroir zegt:
Aan mattie;
stapel de vellen (je kunt ook panne koeken gebruiken)
op elkaar.
Met de vulling ertussen?
Smeer het geheel af met de vulling en strooi en nootjes of chocolade of... rond.Naar de inspiratie van het moment.
Dan moet je het opeten natuurlijk.

groetjes Leo
Mattie

Mattie zegt:
Helaas staat er niet meer bij wat je er verder mee moet doen, is het de bedoeling dat ze op elkaar gelegd worden met de pudding ertussen. Verder lijkt me het erg lekker.
Susanne

Susanne zegt:
Ik heb er ergens 1 gevonden die volgens mij wel compleet is..
Ga hem morgen uitproberen.

Groetjes Susanne
Eline

Eline zegt:
Ha Susanne, Bedankt voor je reactie! Ik vermoed inderdaad hetzelfde. Dat onder het woord 'roomvulling' staat hoe je die moet maken. Ik ben zelf al een tijdje bezig geweest om van twee verschillende recepten een compleet recept te maken. Over twee weken ga ik hem uitproberen. Ik ben benieuwd of het lutkt ;)
Susanne

Susanne zegt:
Foutje.. Onder roomvulling in het 'boodschappenlijstje' staan ingredienten.. Die heb je nodig om de roomvulling te maken... Dus dat samen is de roomvulling (als ik het goed begrepen heb..)
Maar wat mij opvalt is dat het niet helemaal compleet is dit recept.. Klopt dat? De afwerking mist?
Susanne

Susanne zegt:
Eline, volgens mij is dat hetzelfde als bakkersroom.. Die je gewoon kan kopen in de winkel.
Groetjes Susanne
Eline

Eline zegt:
Hallo,

Leuk dit recept op internet! :P Ik heb er alleen een vraag over. Bij de ingrediënten staat *roomvulling. Moet ik dit aanschaffen of maak ik dit door het onderste stukje van de bereiding uit te voeren?

Alvast bedankt!
Eline.:)
Gertjan

Gertjan zegt:
Onze kinderen waren er verzot op. Ze vroegen al wanneer ik het opnieuw ging maken :D
djerney

djerney zegt:
je bedoeld pannenkoeken ipv die vellen uit de oven?
klinkt erg lekker hoor.
water loopt me uit de mond hier op het werk haha zit ik hier met mijn broodje kaas hahaha:)