KookJij

Kip Caramel

Als je kijkt naar de ingredienten, komen alle smaken terug: zoet, zuur, zout, bitter, kruidig. En dat doen we dan met kip. Apart gerechtje en er zijn vele verschillende recepten voor. Uit welke keuken dit komt, zou ik niet kunnen zeggen. We zullen het wereldkeuken noemen en als land Australie, maar dat is arbitrair.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Warm
  2. > Hoofdgerechten - Gevogelte
  3. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Australie
Keuken: Wereldkeuken
Bron: Engelse kennissen
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kip Caramel te bereiden

  1. De kippenpoten goed inwrijven met peper en zeezout en rondom lekker bruinbakken. Reken op 7 minuten aan elke zijde in 2 tranches. (klein halfuurtje dus). Leg de poten apart weg op een bord.
  2. In de zelfde pan in het achtergebleven vet (eventueel zo nodig vermeerdert met meer rijst-olie) de teentjes knoflook aan fruiten. Blijf regelmatig omroeren, de knoflook mag niet verbranden, zo'n 4 à 5 minuten. Wanneer de teeentjes bruinig zijn geworden uit de pan halen en apart leggen.
  3. Zet de pan weer op een matig hoog vuur en giet er 125 cc water in en krab de bodem met een houten lepel goed schoon. Voeg de suiker toe. Laat die oplossen en vervolgens carameliseren tot een bruine stroperige massa.
  4. Blus deze caramel met de azijn. Voorzichtig het kan flink spetteren. Roeren maar.
  5. De kippenbouillon er bij gieten met de plakken gember, de soja saus, de teentjes knoflook en de kippenpoten. Aan de kook brengen en deksel er op. Dan 25 à 30 minuten laten doorkoken, zodat de kip helemaal gegaard is. 
  6. Een eetlepel maizena oplossen in wat saus, de kip uit de pan halen en even apart leggen op een bord, het maizena- papje in de saus doen en de saus laten indikken gedurende ongeveer 20 minuten. Dan de kip weer in de pan om te laten doorwarmen.
  7. Geef er rijst en bv spercieboontjes bij. Lepel er wat saus overheen met knoflookteentjes en bestrooi met de lente-uitjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Drink er een witte bij of een rosé.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst