KookJij

Nieuwsbrief aanmelden

Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes)

Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4-6 personen
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Afroditi, Maria, Evstathia
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Was de aubergines. Laat ze volkomen heel (zelfs het groen).
Leg ze op de rooster van de voorverwarmde oven (250°C) gedurende ± 45 minuten tot ze volledige zacht en gerimpeld zijn.
Snijd ze dwars door en haal met een lepel het vruchtvlees er uit.
Doe het vruchtvlees in een mengkom en druk het fijn met een vork (gebruik geen blender).
Neem de gepelde ui en rasp deze fijn, giet enkel het sap ervan bij de aubergines.
Voeg er 1 teen geperste look, citroensap en 1 eetl. yoghurt aan toe. Kruid bij met peper en zout. Meng alles goed door elkaar (dag -2).
Hak een handvol bladpeterselie en roer die er net voor het opdienen onder (dag 0).

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Voor de derde keer hielden we een Griekse avond. Dat betekende recepten van onze beste vriendinnen en kook-huismoeders uit Griekenland, maar met de zomerse ingrediënten van onze streek.
Het vroeg heel wat zoek- en probeerwerk, maar lukte perfect.
De Griekse keuken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen veel werk.
Gelukkig konden de meeste dingen 1 tot 2 dagen vooraf voorbereid worden.

Op het menu stond:
Griekse auberginesalade, tzatziki, Griekse feta met tomaat, paprika en sjalot uit de oven, Griekse gebakken courgetteschijfjes met kaas, Griekse sla met feta, komkommer, tomaat en olijven en Griekse filorolletjes met gehakt. (Allemaal voorgerechtjes die samen op tafel komen, of 'mezedes' zoals ze dat in Griekenland noemen. Als hoofgerecht gaven we moussaka. Het dessert bestond uit verse vijgen met Griekse volle natuuryochurt.

In het recept leest u hoeveel dagen vooraf u dat gerecht kan voorbereiden (dag 0, dag -1, dag -2 en zelfs dag -3) en bewaren in de koelkast.

Het betekende eveneens koken met zuinigheid. We gooiden niets weg, zelfs de geraspte ui niet, die gebruikten we bij de bourekakia (filo-rolletjes gevuld met gehakt).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Paula

Paula zegt:
Beste Willy,
Het recept lijkt heel erg op wat ik 30 jaar geleden heb geproefd op Naxos. Ik ga het morgen proberen.
Lekkerrrr....
marcus

marcus zegt:
Erg lekker, vergeet geen gaatjes in de aubergine te prikken voordat deze in de oven gaat. Ze exploderen als je dat niet doet!
Martin Ravestijn

Martin Ravestijn zegt:
Echt lekker!!!!;)