Voor de derde keer hielden we een Griekse avond. Dat betekende recepten van onze beste vriendinnen en kook-huismoeders uit Griekenland, maar met de zomerse ingrediënten van onze streek.
Het vroeg heel wat zoek- en probeerwerk, maar lukte perfect.
De Griekse keuken is niet echt moeilijk, het vraagt alleen veel werk.
Gelukkig konden de meeste dingen 1 tot 2 dagen vooraf voorbereid worden.
Op het menu stond:
Griekse auberginesalade, tzatziki, Griekse feta met tomaat, paprika en sjalot uit de oven, Griekse gebakken courgetteschijfjes met kaas, Griekse sla met feta, komkommer, tomaat en olijven en Griekse filorolletjes met gehakt. (Allemaal voorgerechtjes die samen op tafel komen, of 'mezedes' zoals ze dat in Griekenland noemen. Als hoofgerecht gaven we moussaka. Het dessert bestond uit verse vijgen met Griekse volle natuuryochurt.
In het recept leest u hoeveel dagen vooraf u dat gerecht kan voorbereiden (dag 0, dag -1, dag -2 en zelfs dag -3) en bewaren in de koelkast.
Het betekende eveneens koken met zuinigheid. We gooiden niets weg, zelfs de geraspte ui niet, die gebruikten we bij de bourekakia (filo-rolletjes gevuld met gehakt). 
									
Recept
« Terug naar recepten
					
						Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes)
						PT60M
					
          
           
          
					
						
							
																
						
            
  
  
  
  
  
						
					
					
					
				
			Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes)
Een heerlijk griekse auberginesalade (melizanosalata – mezedes) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
            
            
					
									Recept van:
									Willy Delcart
								
																
									Bereidingstijd:
									 60 min
								
								
									Personen:
									4-6 personen
								
								
									Categorieën:
									
										
								- > Dieet & Slank - Voorgerecht
 - > Voorgerechten - Koud
 
									Bevat per éénpersoons portie:
                  																																																
								
								
									Waardering:
									
										
																				
											5
											0
											
											6
										
																			
								
																
									Herkomst:
									Griekenland
								
																								
									Keuken:
									Balkan
								
																								
									Bron:
									Afroditi, Maria, Evstathia
								
																								
									Kan worden ingevroren:
									
										 
											Ja
																			
								
																
								
									Geplaatst op:
									
										
									
								
							Bereiding
Hoe Griekse auberginesalade (Melizanosalata – mezedes) te bereiden
  Was de aubergines. Laat ze volkomen heel (zelfs het groen). 
Leg ze op de rooster van de voorverwarmde oven (250°C) gedurende ± 45 minuten tot ze volledige zacht en gerimpeld zijn.
Snijd ze dwars door en haal met een lepel het vruchtvlees er uit.
Doe het vruchtvlees in een mengkom en druk het fijn met een vork (gebruik geen blender).
Neem de gepelde ui en rasp deze fijn, giet enkel het sap ervan bij de aubergines.
Voeg er 1 teen geperste look, citroensap en 1 eetl. yoghurt aan toe. Kruid bij met peper en zout. Meng alles goed door elkaar (dag -2).
Hak een handvol bladpeterselie en roer die er net voor het opdienen onder (dag 0).
										Leg ze op de rooster van de voorverwarmde oven (250°C) gedurende ± 45 minuten tot ze volledige zacht en gerimpeld zijn.
Snijd ze dwars door en haal met een lepel het vruchtvlees er uit.
Doe het vruchtvlees in een mengkom en druk het fijn met een vork (gebruik geen blender).
Neem de gepelde ui en rasp deze fijn, giet enkel het sap ervan bij de aubergines.
Voeg er 1 teen geperste look, citroensap en 1 eetl. yoghurt aan toe. Kruid bij met peper en zout. Meng alles goed door elkaar (dag -2).
Hak een handvol bladpeterselie en roer die er net voor het opdienen onder (dag 0).
                    
Eveline Bisseling zegt:
Graag jullie reacties enne veel success!