KookJij

Gesuikerde zoete bataat

Een heerlijk gesuikerde zoete bataat recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Vergeten Groenten - Bataat
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Odin recepten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gesuikerde zoete bataat te bereiden

Oven voorverwarmen op 180° C.
Bataat schillen en in dikke plakken snijden, dan in de ovenschaal leggen en gesmolten boter er overheen gieten.
Voeg suiker, citroensap, sinaasappelsap en kaneel toe.
De schaal afdekken met aluminiumfolie en 30 min in de oven.
Folie verwijderen, roer voorzichtig, verwijder het pijpje kaneel, bestrooi met citroenschil en de schaal zonder deksel nog 15 - 30 minuten of tot de bovenkant iets knapperig is in de oven.Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

fabita

fabita zegt:
De bataat staat bekend onder verschillende namen zoals: zoete patat, zoete aardappel, batata dushi, swietie petata, keledek, fan she, gam she, sweet potato. Vooral in Surinaamse, Antilliaanse en Kaapverdische gerechten gebruikt.De Turken in Nederland schijnen het ook ontdekt te hebben en verbouwen dit in de (volks)tuinen. Zij noemen de bataat "Surinaamse aardappel". Zelf vind ik de witte variant het lekkerst, de oranje smaakt me iets teveel naar wortel.
De bataat kun je na het koken (liefst in de schil) ook bakken,net als de gewone aardappel.:)
Els

Els zegt:
Hallo Marijke,
Gekke vraag misschien. Maar wat is bataat?:)
Gr.Els

Els, even op Google en je weet het antwoord:
De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels. In Polynesië heet hij kumara.

De zoete aardappelen worden gebruikt in de Surinaamse keuken. Ook staat de zoete aardappel op het traditionele menu voor Thanksgiving Day in de Verenigde Staten (US: 'Yam'). Bij de bereiding worden de zoete aardappels geschild, gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht.

De zoete aardappel bevat de suiker raffinose, dat winderigheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide. Het gehalte aan raffinose verschilt van ras tot ras.

Ook geeft de zoete aardappel een verminderde afbraak van trypsine (TIA) afhankelijk van het ras van 20 tot 90%. Verhitting bij 90 °C heft de werking op. Er bestaan roze en witte varianten van de zoete aardappel. De roze variant bevat meer β-caroteen dan de witte variant. De beide varianten van de zoete aardappel zijn verkrijgbaar in toko's en op markten.

Redactie KookJij