KookJij

Cantharellen op olie

Jaaaaaa ze zijn er weer. Heerlijke cantharellen. En ook nog voor een mooi prijsje. Daardoor kreeg ik het idee om er maar meteen wat meer mee te nemen om op olie te zetten. Het idee heb ik van de Porcini op olie die ik vorig jaar van vakantie uit Italië heb meegebracht want die waren echt zo ontzettend lekker. Als je de ingemaakte cantharellen gaat gebruiken moet je ze niet meer meekoken in de gerechten maar op het laatste moment toevoegen om alleen even mee te warmen. Ook heerlijk gewoon koud in salades of voorgerechten. De olie die overblijft is prima te gebruiken voor alles waar de smaak van paddenstoelen goed mee combineert.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 1 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Cantharellen op olie te bereiden

  1. Snij de knoflook in dunne plakjes, spoel de cantharellen goed af en veeg ze schoon. Normaal moet je paddenstoelen niet wassen omdat ze dan water opzuigen maar voor cantharellen maak ik een uitzondering omdat ze vaak erg zanderig zijn, spoel ze dus snel af onder een lopende kraan en gebruik hierbij eventueel een zacht borsteltje, snij de grote paddenstoelen in stukjes.
  2. Doe azijn, water, knoflook, peper, zout en tijm in een grote pan. Breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten trekken.
  3. Voeg de cantharellen toe en laat ze 10 minuten zachtjes meekoken tot ze net zacht zijn.
  4. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken (eerst even in een vergiet en daarna op een schone theedoek of keukenpapier).
  5. Verwijder de takjes tijm en schik de paddenstoelen in goed schoongemaakte potjes.
  6. Verwarm de olijfolie in een pan tot 75 graden en giet deze in de potten, zorg dat de paddenstoelen goed onder staan.
  7. Sluit de potten goed af en zet ze even ondersteboven op een theedoek.
  8. Bewaar de potten koel en droog. Laat ze eerst 2 tot 3 weken staan voordat je ze gaat gebruiken.
  9. Zeef het overgebleven vocht van het azijnmengsel(met een koffiefilter of passeerdoek) en schenk het m.b.v. een trechter in een flesje. Bewaar het in de koelkast.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

En in het kader van: wij gooien niets weg heb ik de azijn waarin de paddenstoelen vooraf gekookt worden eerst gefilterd en daarna in een flesje bewaard (koelkast) want die is uitstekend te gebruiken in dressings, sauzen en stoofpotjes.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst