KookJij

Recept voor Bretonse tomatensoep

Een heerlijk bretonse tomatensoep recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: wereldse recepten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Een rijk gevulde soep die ook lekker is met kaas onder de grill

Snijd de ham in kleine blokjes. Borstel de champignons en verdeel ze in plakjes. Pel de uien en snipper deze. Schrap de wortel en verdeel deze in plakjes.
Verhit de zonnebloemolie en bak daarin de helft van de ham, de champignons, uien, wortel, geperste knoflook en 1 eetlepel peterselie.
Voeg de gepelde tomaten met het sap toe. Giet de bouillon en de wijn erop en roer goed door. Kook alles 15 minuten.
Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine. Kook de vis die in stukjes is verdeeld 5 minuten in de gepureerde soep.
Voeg de doperwten, de rest van de ham en de peterselie toe. Strooi voor het serveren eventueel kaas erover en laat deze smelten onder een hete grill.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

rangvi

rangvi zegt:
Ja hoor, ik weer er alles van, ben 32 jaar met een breton getrouwd, en woon in Brest, toen mijn schoonouders naar de lagere school gingen spraken ze geen woord Frans, alleen Bretons,ze werden geslagen als ze bretons spraken, zo is helaas een deel cultuur verloren gegaan ! Zoals het Baskisch en ook in Corsica, alles werd door Parijs geregeerd ; streken met een bepaalde autonomie en eigen taal werden als een gevaar gezien door de Franse regering ; in de 1ste wereldoorlog werden de bretonnen (helaas) in de VOORSTE rijen geplaatst - met alle gevolgen van dien !!!!
derbyke

derbyke zegt:
Hallo rangvi, ben eens gaan zoeken en heb dit gevonden.Herkomst staat Frankrijk vermeld, misschien heeft de naam van het recept met het volgende te maken.
Geschiedenis

Het Bretons stamt niet af van het Gallisch, maar is ontstaan uit Brythonische talen, waarvan ook het Welsh en het Cornisch afstammen. Het Bretons lijkt het meest op het laatste. Toen de Bretonnen van de (4e eeuw tot 7e eeuw) naar het vasteland kwamen, namen ze de Britse taal mee, mogelijk werden ook enkele elementen van het in Gallië nog sporadisch gesproken Gallisch overgenomen.

In de streek wordt ook Gallo gesproken, een kleine taal die van het Latijn afstamt, en dus Romaans is, net als het Frans.

Het Bretons was de taal van de elite tot de 12e eeuw, waarna de adel het Frans als standaardtaal verkoos. Als geschreven taal werd in Bretagne, dat tot de 16e eeuw steeds een zekere onafhankelijkheid genoot, het Latijn gebruikt, vanaf de 15e eeuw echter won ook hier het Frans terrein.
Groetjes van ons 3tjes :);):p
rangvi

rangvi zegt:
Hallo hallo :)
Zie dit aub NIET als kritiek hoor, maar ik woon al 33 jaar in Bretagne en heb nog nooit van deze soep hier gehoord, het lijkt me meer een soep uit zuid-frankrijk, een soort bouillabaisse (vissoep), maar lijkt me erg lekker :p
Chielbert

Chielbert zegt:
Ga ik zo snel mogelijk uitproberen.
Lijkt met een heerlijk recept.
Groetjes,
Chielbert.