KookJij

Informatie over tijm

Beschrijving van tijm

Tijm zijn kruidachtige tot houtachtige planten met een erg aromatische smaak, die tot 30 cm. hoog worden en bloeien in schijnkransen. De planten komen algemeen voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië, maar een drietal soorten komt ook in onze streken voor.

Wist je dit over tijm

Thijm bevat de stof thymol, welke goed is voor de luchtwegen, tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm. Tijm kan s zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat het een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan de plant buiten aan de waslijn worden gehangen of in een goed geventileerde kamer. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

Smaak idee voor tijm

Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie toegepast. Tijmsoorten worden ook ingezet als geneeskrachtige planten en als sierplanten. Bloemen en bladeren worden wel aangewend om thee mee te bereiden en siroop. Ook wordt tijm gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals Bénédictine. Daarnaast is het zoetige, maar sterke aroma uitstekend geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

Tijm