KookJij

Informatie over taotjo

Beschrijving van taotjo

Grove sojabonensaus, taotjo, saus van gezouten sojabonen, bean sauce, (foutief) gele sojabonensaus, taotjo saus, tauco, bonensaus, sauce de pois chinoise, sojabohnensosse, salted soybeans, yuanchi jiang, ‘oorspronkelijke sojabonen-saus’ 原豉酱 Wat is het? Een donkerbruine gefermenteerde saus uit de sojabonensauzenfamilie gemaakt van hele sojabonen, tarwe, water en zout. Heeft een zoetige, gefermenteerde donkere smaak. Doet sterk aan ‘zoete bonensaus’ denken, die ook van gefermenteerde sojabonen is gemaakt. Niet hetzelfde als ‘yellow bean sauce’, die is gladder van constistentie en met een iets andere smaak. Hoe te gebruiken? Een of twee eetlepels meestoven in stoofgerechten of een schepje toevoegen aan een roerbakschotel. Minder geschikt voor sausjes, vanwege de hele stukken sojaboon. Kan in noodgevallen worden fijngemalen en dan als zoete bonensaus dienst doen. In de koelkast bewaren.

Taotjo